Nieuws

24 miljoen Russen gebruiken VPN

Koen

Zo’n 24 miljoen Russen gebruiken een VPN om verbinding te maken met het internet. Dat is ongeveer een zesde van de totale bevolking. Een VPN is bijna een soort standaard geworden voor veel mensen, omdat het op een andere manier niet mogelijk is om veel websites te bereiken.

Censuur

Sinds de oorlog Oekraïne ziet het digitale leven van veel Russen er compleet anders uit. Populaire sites, zoals Facebook, Instragram, Twitter en BBC News zijn niet bereikbaar en de media wordt beheerst door Russische staatsmedia.

Naar schatting worden zo’n 65.000 websites geblokkeerd of gecensureerd door de Russische mediawaakhond Roskomnadzor. Met een VPN-verbinding krijgt iemand uit Rusland toch toegang tot onafhankelijke media.

Door een VPN te gebruiken creëert men een tunnel naar een ander land waar het internet wel vrij toegankelijk is. Russen krijgrn daardoor toegang tot content die in eigen land niet beschikbaar is.

5.300 procent stijging

Sinds de mediablokkades door de Russische overheid is het gebruik van VPN’s met 5.300 procent toegenomen. Opvallend is dat de overheid in Rusland VPN’s nog niet bij wet heeft verboden.

En volgens Gregory Asmolov, expert communicatie bij de King’s College-universiteit in London, blijft dat voorlopig ook wel even zo. Hij stelt dat veel Russen apps als Instagram en Facebook gebruiken voor entertainment of om met elkaar in contact te blijven, en niet zozeer om buitenlandse media te volgen.

Er zijn overigens al wel meerdere VPN’s geblokkeerd, meldt de Moscow Times, waaronder ProtonVPN. Iemand die een VPN-dienst gebruikt of installeert, riskeert geen boete of veroordeling.

Bron: businesssam.be

Geen reacties

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.