Blog

Dit moet je weten als je een VPN gaat kopen

Koen

VPN’s zijn een effectieve tool om je cyberveiligheid te verbeteren. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van VPN-abonnement.

Ik bespreek hieronder de belangrijkste drie.

Niet alle VPN-aanbieders zijn even betrouwbaar

Op internet kun je honderden verschillende VPN-aanbieders vinden. Toch zijn ze lang niet allemaal even betrouwbaar. Met name het gebruik van gratis providers kan risico’s met zich meenemen. Zo zijn er VPN-diensten je trackers op je computer installeren of je persoonlijke gegevens doorverkopen.

Kies daarom bij voorkeur voor een betaalde VPN-aanbieder die is getest door een onafhankelijke partij. Al zijn er ook een aantal degelijke gratis providers. Het nadeel van een gratis VPN is echter dat je vrijwel altijd te maken krijgt met een beperking, zoals een snelheids- of datalimiet.

Privacy en veiligheid zijn het meest belangrijk

Een goede VPN-provider zorgt dat privacy en veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst staan.

Dat kan bijvoorbeeld door:

  • Geen logs bij te houden van gebruikers
  • Degelijke encryptie en protocollen te gebruiken
  • Regelmatig onafhankelijke beveiligingsaudits te laten uitvoeren
  • Anoniem betalen mogelijk te maken, bijvoorbeeld via bitcoin

Helaas is het aspect van privacy en veiligheid niet bij iedere aanbieder even goed geregeld. Verdiep je dus vooraf in een bepaalde aanbieder, voordat je er een abonnement afsluit.

Langere contracten zijn veel voordeliger

Als je een VPN gaat kiezen, doe je er slim aan om voor ten minste één jaar een abonnement af te sluiten, maar het liefst nog wat langer. Dit komt omdat je bij veel aanbieders een forse korting krijgt als je in één keer voor twee jaar betaalt. Een abonnement dat maandelijks opzegbaar is, is vaak twee tot drie keer zo duur.

Vind je het eng om direct voor twee jaar of langer een contract aan te gaan, bijvoorbeeld omdat je twijfelt of de VPN-aanbieder wel voldoet aan je verwachtingen? Dan is er goed nieuws!

Vrijwel alle VPN-diensten geven namelijk een 30-dagen-geld-terug-garantie. Je kunt de dienst dus 30 dagen lang uittesten. Blijkt het toch niet fijn te werken? Dan kun je je geld weer eenvoudig terugvragen.

Geen reacties

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.