Nieuws

VPN enorm populair in Rusland door oorlog Oekraïne

Koen

Door de oorlog in Oekraïne is het aantal VPN downloads in Rusland enorm toegenomen. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn VPN-apps al meer dan 1,3 miljoen keer gedownload, meldt AppFigures.

Het gebruik van een VPN was nog nooit zo populair in het land. De Russische overheid maakt het namelijk steeds lastiger voor haar burgers om toegang te krijgen tot nieuws en sociale media buiten Rusland.

Onder meer BBC, Facebook en Twitter worden online geblokkeerd door de landelijke overheid. Daarnaast kunnen burgers op TV alleen naar de staatszenders kijken. Veel buitenlandse journalisten in het land worden naar huis gestuurd.

Groei van 1200 procent

Met een VPN kan een Russische burger alle geografische restricties omzeilen en toegang krijgen tot buitenlandse media. Dat gebeurt dan ook op grote schaal.

Uit cijfers blijkt dat het aantal app downloads in de Google Play Store en Apple App Store met maar liefst 1200 procent is toegenomen. Dat is 12 keer zoveel als normaal het geval is.

Op 1 maart registreerde de online winkels maar liefst een half miljoen downloads in Rusland, terwijl het gemiddelde ligt op zo’n 10.000 downloads per dag.

VPN-providers worden geweerd

Russische burgers lijken dus naarstig op zoek naar manieren om de Russische censuur te vermijden. Maar ook voor VPN’s wordt inmiddels een stokje gestoken door de Russen.

Zo worden onder meer de volgende bekende VPN-providers geblokkeerd:

Desondanks is het zelfs voor de Russische overheid lastig om het gebruik van VPN’s volledig te stoppen. Onder meer SurfShark, Ivacy en HMA zouden nog wel werken.

Geen reacties

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.