5 Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes


De 5 Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes zijn aanduidingen die worden gebruikt voor coalities van landen die data verzamelen en inlichtingen onderling met elkaar uitwisselen.

Hierbij moet je denken aan:

  • Internetverkeer
  • E-mails en instant messaging
  • Afgeluisterde (telefoon)gesprekken

De inlichtingen die worden verzamelend en gedeeld hebben betrekking op burgers, bedrijven of instanties die verdacht worden van een ernstig misdrijf of terrorisme.

In theorie kan er echter ook informatie en communicatie van onschuldige burgers worden onderschept, bijvoorbeeld als zij contact hebben met een persoon die wordt verdacht van een misdrijf of er in de buurt van wonen.

Welke overeenkomsten zijn er?

Er zijn in 3 verschillende overeenkomsten van kracht, namelijk

  • Five Eyes (UKUSA)
  • Nine Eyes
  • Fourteen Eyes (SSEUR)

De 5 Eyes alliantie werkt het meest intensief samen op het gebied van informatie vergaren en uitwisselen. Al is de samenwerking met Nieuw Zeeland en Canada iets ingeperkt.

De mate van samenwerking neemt af naarmate en meer landen onderdeel vormen van een alliantie. De 9 Eyes landen werken dus nauwer samen dan de 14 Eyes landen, maar niet zo nauw als de 5 Eyes landen.

Overzicht landen

Overzicht van landen in de 5 Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes allianties:

5 Eyes9 Eyes14 Eyes
– Verenigde Staten
– Verenigd Koninkrijk
– Australië
– Canada
– Nieuw-Zeeland
– Alle 5 eyes landen +
– Nederland
– Frankrijk
– Denemarken
– Noorwegen
– Alle 9 eyes landen +
– Italië
– Duitsland
– Spanje
– België
– Zweden

Om inlichtingen te delen wordt er op de achtergrond gecommuniceerd via een afgeschermd, beveiligd netwerk waarop deze landen zijn aangesloten.

Je privacy beschermen met een VPN

Je kunt je privacy voor een groot deel beschermen door een VPN te gebruiken.

Een VPN verwisselt jouw echte IP-adres met die van een anonieme VPN-server. Op die manier wordt je eigen IP-adres (die je krijgt van je provider) afgeschermd. Bedrijven, overheden en andere instanties op het internet kunnen je fysieke locatie daarom niet afleiden en geen informatie over je IP-adres navragen bij je internet service provider (ISP).

Voor optimale privacy kan het slim zijn om voor een VPN-dienst te kiezen waarbij het hoofdkantoor van de aanbieder niet is gevestigd in binnen de 5, 9 en 14 Eyes allianties.

Roy – VPN.nl

In landen binnen de 5, 9 en 14 Eyes allianties is de privacywetgeving doorgaans minder gunstig is geregeld voor individuele burgers. Zo kan het voorkomen dat een VPN-provider door een rechter of overheidsinstantie wordt verplicht om mee te werken bij het volgen van bepaalde burgers. Informatie die wordt vergaard kan bovendien worden gedeeld met de andere landen die onderdeel vormen van de alliantie.

Nederland

Ook in Nederland heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) de bevoegdheid om internetverkeer en andere vormen van communicatie af te tappen.

In eerste instantie kan er echter alleen worden gezien wie met wie contact heeft. Pas in een verder gevorderd stadium van het onderzoek kan ook de inhoud van communicatie worden ingezien.

Voordat er iets verzameld of bekeken mag worden, heeft de minister twee keer een handtekening moeten zetten en heeft ook een onafhankelijke commissie het onderzoek moeten goedkeuren.

AIVD

VPN met gunstige privacywetten

Sommige VPN-aanbieders kiezen er voor om zich te vestigen in een land met zeer gunstige privacyregels, zoals:

  • NordVPN: Panama
  • Express VPN en Surfshark: Britse Maagdeneilanden
  • ProtonVPN: Zwitserland
  • CyberGhost: Roemenië

Bij deze VPN-aanbieders is je privacy dus goed beschermd.