IP-adres: wat is het en hoe werkt het?


Op deze pagina vind je alles over het IP-adres: een soort digitale postcode die wordt gebruik voor alle apparaten en servers die met het internet of een ander netwerk zijn verbonden.

Zo lees je onder meer:

  • Wat een IP-adres is en waar het voor wordt gebruikt
  • Welke soorten IP-adressen er zijn
  • Hoe je jouw IP-adres kunt verbergen of veranderen

Hoe vind ik mijn IP-adres?

Je kunt heel gemakkelijk je eigen, openbare IP-adres achterhalen.

Je lokale IP-adres kun je zoeken door je wifi-instelling te openen op je computer, tablet of smartphone en te kijken bij de eigenschappen.

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een unieke, digitale reeks cijfers (en letters) waarmee apparaten, die verbonden zijn met een netwerk, kunnen worden herkend. Op die manier kunnen er pakketten met informatie worden getransporteerd van de bron naar de bestemming.

Betekenis
IP staat voor Internet Protocol

Een IP-adres is het beste te vergelijken met een telefoonnummer: als je iemand belt, wil je dat er informatie wordt uitgewisseld tussen jouw telefoonnummer en degene die je belt. Daarom voer je zijn of haar telefoonnummer in.

Hetzelfde principe geldt dus voor apparaten, zoals smartphones en computers, die verbinding maken met het internet of een ander netwerk. Zij krijgen een IP-adres toegewezen, zodat er contact kan worden gelegd en gegevens kunnen worden uitgewisseld.

Zelfs Internet of Things (IoT) apparaten, zoals een slimme koelkast, tandenborstel of speaker, krijgen een IP-adres zodra ze met een netwerk verbinding maken.

Waar wordt een IP-adres voor gebruikt?

Een IP-adres wordt gebruikt om gegevens via een netwerk, zoals een thuisnetwerk of het internet (wereldwijde web), te versturen en ontvangen.

Wist je dat?
Ook websites hebben een IP-adres, omdat je verbinding maakt met een computer/server waar de website op wordt aangeboden.

Op die manier kan er communicatie plaatsvinden tussen verschillende apparaten, bijvoorbeeld tussen je PC en een server die op het internet die een website aan je toont of je een filmpje laat zien.

Welke soorten IP-adressen bestaan er?

Een overzicht van de IP-adressen die we gebruiken:

IPv4

Het meest bekende IP-adres is het IPv4-adres en wordt bijvoorbeeld gebruikt binnen je thuisnetwerk. Dit adres bestaat uit vier groepen getallen van 8 bits. In totaal dus 32 bits. De gebruikte getallen hebben een waarde tussen de 0 en 255 en worden gescheiden door punten. Dat betekent dat er een adresruimte is van 232 ofwel bijna 4,3 miljard mogelijkheden.

Voorbeelden van IP-adressen (IPv4):

  • 193.78.232.12
  • 82.168.12.13
  • 185.65.205.10

IPv6

Sinds een aantal jaren bestaat ook IPv6. Dit is een nieuwe type internet protocol dat steeds meer wordt gebruikt, omdat er op het IPv4-protocol steeds minder ruimte is. Het doel van IPv6 is hetzelfde, namelijk het vormen van een uniek adres en gegevensuitwisseling tussen adressen mogelijk maken.

IPv6-adressen worden geschreven als 8 groepen van vier hexadecimale cijfers. Dit zijn zestien verschillende cijfers, bestaande uit de getallen 0 t/m 9 en de letters A t/m F. De 8 groepen worden gescheiden met dubbele punten.

Voorbeeld van een geldig IPv6-adres:

  • 2001:0eb9:85a3:0000:1219:8a2e:0380:7344

IPv6-adressen bestaan uit 128 bits, waardoor veel meer unieke combinaties mogelijk zijn. Dit zijn er zo’n 34, maar dan nog met 38 nullen daarachter.

IPv4 vs. IPv6

IPv4IPv6
Veiliger Ondersteuning door vrijwel alle grote systemen
Snellere responstijdBeschermt niet tegen alle hedendaagse bedreigingen
Onuitputtelijke hoeveelheid unieke IP-adressenBeperkt aantal IP-adressen beschikbaar
Meer soorten mobiele apparaten ondersteund
Nog niet altijd ondersteund
Overgang naar IPv6 kost veel tijd en energie

Lokaal of openbaar IP-adres

Een computer of smartphone krijgt vaak twee verschillende IP-adressen, namelijk een publiek adres en een privé adres. Er kan dus verbinding worden gemaakt met een lokaal netwerk en een openbaar netwerk.

Lokaal IP-adresOpenbaar IP-adres
Bedoeld voor gegevensuitwisseling binnen een lokaal netwerkBedoeld voor communicatie binnen het openbare internetnetwerk
Normaal gesproken alleen zichtbaar binnen het netwerkIP-adres is zichtbaar voor andere adressen waar je verbinding mee maakt
Begint vaak met 192.168, etc.

Een lokaal of openbaar IP-adres kan gebruik maken van het IPv4 of IPv6 protocol.

Statisch of dynamisch IP-adres

Een IP-adres kan statisch of dynamisch zijn.

Een statisch IP verandert niet en wordt om deze reden gebruikt voor het ‘hosten’ van een website of een service op het internet. Ook voor printers en beveiligingscamera’s wordt gebruik gemaakt van een vast IP-adres. Omdat het adres hetzelfde blijft, is deze altijd gemakkelijk te vinden voor andere apparaten in het netwerk.

Een dynamisch IP-adres verandert iedere keer als een bepaalde gebruiker een verbinding maakt met het internet. Dynamische IP-adressen zijn veiliger en gemakkelijker in te stellen. Dynamische IP-adressen worden toegewezen via een DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Een statisch of dynamisch IP-adres kan gebruik maken van het IPv4 of IPv6 protocol.

Hoe wordt een IP-adres toegewezen?

Hoe je openbare IP-adres eruit komt te zien en wordt toegewezen, hangt niet af van het apparaat zelf, maar van je internetprovider en de locatie waar je de verbinding maakt, bijvoorbeeld:

  • Thuis
  • Op kantoor
  • Op school
  • Onderweg in de auto

Je lokale IP-adres wordt toegekend door je router. Ieder apparaat dat verbonden is aan het lokale netwerk, bijvoorbeeld thuis of op kantoor, krijgt een uniek lokaal IP-adres. Dit adres is normaal gesproken niet zichtbaar voor partijen buiten het netwerk.

Hoe kan ik mijn IP-adres verbergen?

Steeds meer mensen willen hun openbare IP-adres afschermen. Dat draagt bij aan meer online privacy en vergroot de veiligheid van je apparaat.

Maar hoe verberg je jouw IP-adres?

We noemen drie gangbare manieren:

1. VPN

Het gebruik van een VPN (Virtueel Particulier Netwerk) is misschien wel de beste methode om je IP-adres af te schermen voor pottenkijkers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een VPN-server. In plaats van dat je met je eigen IP-adres verbinding maakt met het internet, maak je verbinding via een VPN-server.

Een VPN-verbinding is versleuteld waardoor het dataverkeer tussen jouw apparaat en het internet veel moeilijker is te onthullen. Bezochte sites, maar ook andere netwerkactiviteiten blijven verborgen, zoals:

  • Online gaming
  • Downloaden via torrents
  • E-mailen via een app

Daarnaast kun je met behulp van een VPN-server verbinding maken met servers in andere landen. Dit biedt extra mogelijkheden voor het zien van bronnen die geografisch zijn beperkt. Er kan toegang worden verkregen tot websites en kanalen die in de regio waar je je bevindt normaliter niet toegankelijk zijn.

Er zijn genoeg gratis VPN’s die je IP-adres verbergen, maar voor optimale veiligheid is het beter om een betaalde VPN te gebruiken.

2. Proxy

Ook een proxyserver is geschikt voor het verbergen van je IP-adres. Deze functioneert als een soort tussenstation tussen jouw apparaat en het internet. Pakketjes die worden verzonden of ontvangen worden omgeleid via de proxyserver. Daardoor wordt je IP-adres verborgen gehouden en niet geregistreerd op de websites die je bezoekt.

Het belangrijkste nadeel van een proxy is dat de snelheid van je verbinding vaak een stuk lager wordt.

Een ander nadeel van een proxyserver is dat deze alleen werkt als de website die je bezoekt gebruikt maakt van het https-protocol. Hier staat de ‘s’ voor secure. Via het reguliere http worden je gegevens niet optimaal versleuteld, waardoor bepaalde instanties alsnog kunnen meekijken en achterhalen wie je bent.

Op VPN.nl lees je meer over de proxyserver.

3. Tor

Tot slot kun je jouw IP-adres verbergen door het gebruik een Tor, wat staat voor ‘The Onion Router’. Als je verbinding maakt via een Tor wordt je dataverkeer in een versleutelde bundel verpakt en via allerlei servers omgeleid naar de uiteindelijke bestemming.

Iedere server vervult de rol van een versleutelde laag, vergelijkbaar met een ui. De eindbestemming kan zo onmogelijk jouw IP-adres opzoeken en achterhalen.

Gebruik van een Tor geeft bovendien toegang tot websites op het dark web.

Hoe kan ik mijn IP-adres veranderen?

Je externe IP-adres verandert zelden. Het wisselen van een publiek IP-adres kan dan ook niet op verzoek.

Toch zijn er manieren om jouw IP-adres te wijzigen.

We noemen er drie:

1. Router uitschakelen

Bij sommige internet service providers, zoals Ziggo, is het soms mogelijk om je IP-adres te veranderen door je Router voor minimaal een uur tot tien uur volledig uit te schakelen en te resetten. In sommige gevallen krijg je dan een nieuwe IP-adres toegewezen. Maar er zijn geen garanties.

Ook als je een nieuwe modem krijgt van Ziggo krijg je vaak een nieuw IP-adres. Ziggo maakt namelijk gebruik van dynamische IP-adressen.

2. Wisselen van Internetprovider

Als je wisselt van internetprovider, bijvoorbeeld van KPN naar Ziggo, dan krijg je een nieuw IP-adres.

3. VPN

Met een VPN maak je niet langer via je eigen IP-adres verbinding met het internet, maar met tussenkomt van een VPN-server. Sites die je bezoekt zien dan niet jouw IP-adres, maar die van de VPN-server.