Is een VPN legaal?


In Nederland is het installeren en gebruiken van een VPN volledig legaal. Sterker nog, verschillende consumentenorganisaties raden een VPN zelfs aan, omdat je hierdoor veiliger gebruikt maakt van het internet en je privacy gewaarborgd blijft.

Ook in Europa, Azië, Noord-Amerika, Zuid Amerika, Afrika en Australië kun je (uitzonderingen daargelaten) overal probleemloos en legaal gebruik maken van een VPN.

Hebben VPN’s een slechte reputatie?

Veel Nederlanders vinden dat er iets schimmigs hangt rondom VPN’s. Je zou bijna kunnen stellen dat VPN’s een slechte reputatie hebben. Dat komt waarschijnlijk omdat VPN’s kunnen worden gebruikt voor het downloaden van illegale content.

Toch is het onterecht dat VPN’s daarom een slechte reputatie hebben.

Een VPN zorgt er namelijk in eerste instantie voor dat je veilig en anoniem gebruik kunt maken van het internet. Zelfs grote bedrijven maken gebruik van een VPN. Puur voor de veiligheid en het beschermen van de online privacy.

In welke landen is een VPN illegaal?

In een aantal landen is het gebruik van een VPN in de meeste gevallen wel illegaal. Dit zijn landen waarbij de overheid een autoritair beleid voert en de internet- en persvrijheid aan banden heeft gelegd.

Landen waar het gebruik van een VPN (voor bepaalde doeleinden) niet is toegestaan:

  • China
  • Rusland
  • Wit-Rusland
  • Noord-Korea
  • Turkmenistan
  • Oeganda
  • Irak
  • Iran
  • Verenigde Arabische Emiraten (en Dubai)

Let op: er zijn mogelijk meer landen waar het gebruik van een VPN riskant is, maar misschien formeel gezien wel legaal is. Verdiep je daarom voor je reis in de plaatselijke wet- en regelgeving. Zo mogen burgers in Oman geen VPN gebruiken, tenzij zij een speciale licentie hebben.

China

In China mag je wel een VPN gebruiken, maar niet als deze gebruikt wordt voor het omzeilen van de Chinese ‘Great Firewall’, die websites als Facebook en YouTube blokkeert.

Gebruik je toch een VPN om geblokkeerde websites te bereiken? Dan riskeer je een geldboete. Tot op heden zijn er echter geen gevallen bekend van toeristen die zijn vervolgd voor het gebruik van een VPN in China. 

Rusland

Rusland kun je in grote lijnen vergelijken met China als het aankomt om het gebruik van VPN’s. Het gebruik van een VPN is toegestaan, maar niet als je de software gebruikt voor het bekijken van gecensureerde of geblokkeerde webinhoud. Rusland treedt hardhandig op tegen het gebruik van VPN’s die worden gebruikt voor illegale activiteiten.

Rusland heeft in 2017 een wet aangenomen die VPN-aanbieders verbiedt om censuurpogingen te omzeilen. Zo blokkeert het land bepaalde VPN-services die niet bereid zijn om mee te werken met de regels van overheid. 

Verenigde Arabische Emiraten (Dubai)

In Dubai en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten mag je jouw IP-adres niet verbergen voor het gebruik van geblokkeerde online diensten.

Zo mag in het land niet Skypen of bellen via Whatsapp of snapchat. Ook datingssites zijn verboden. Wie een VPN gebruikt voor dit soort diensten en wordt betrapt, riskeert een enorme geldboete of een gevangenisstraf.

Noord-Korea

In Noord-Korea kom je eigenlijk alleen het internet op als je speciale toestemming hebt. Als burger heb je geen toegang tot het globale internet. Noord Koreanen hebben vaak wel beschikking tot het nationale intranet, genaamd Kwangmyong.

Toeristen kunnen wel het lokale 3G-netwerk gebruiken om het internet op te gaan, maar hierbij zijn een aantal Westerse netwerken waarschijnlijk wel geblokkeerd. Het gebruik van een VPN raden we zeer sterk af.

Wit-Rusland

Wit-Rusland probeert het gebruik van VPN’s actief tegen te gaan. Technologieën die het internetgebruik anonimiseren zijn feitelijk verboden. Desondanks blijft het gebruik van VPN’s populair in Wit-Rusland.

Turkije

Turkije is weer een ander verhaal. Het installeren en gebruiken van een VPN is volledig legaal. Echter houden de Turkse autoriteiten zich wel bezig met het (tijdelijk) blokkeren van toegang tot VPN servers. Vooral in tijden van politieke onrust.

Is het gebruik van een VPN altijd legaal?

Hoewel het gebruik van een VPN op zich legaal is in de meeste landen, zijn er wel dingen die je kunt doen met een VPN die illegaal zijn. Een goed voorbeeld is het downloaden of verspreiden van auteursrechtelijk beschermde content.

Hierbij moet je al snel denken aan films, series en games die door middel van torrents via websites als ThePirateBay of Popcorn Time kunnen worden gedownload of gestreamd. Zonder VPN zijn deze diensten niet bereikbaar, omdat ze worden geblokkeerd door je internet provider. Voor content die auteursrechtelijk is beschermd, zou je normaliter moeten betalen.

We raden je aan een VPN alleen te gebruiken voor het downloaden van legale content.

Thomas – VPN.nl

Je riskeert een forse claim of boete als je illegale inhoud download of streamt met behulp van een VPN. Desondanks is het erg lastig om VPN-gebruikers die illegaal downloaden op te sporen en te vervolgen. De simpele reden hiervoor is dat de meeste VPN-aanbieders logbestanden van klanten niet bewaren.