VPN test


Heb je een VPN-dienst gedownload en geïnstalleerd en wil je testen of de VPN werkt en of alles goed staat ingesteld?

Dan zit je hier goed.

We leggen namelijk in drie stappen uit hoe je kunt testen of je VPN goed werkt.

1. Controleer je IP-adres

Een goeie basistest om te zien of je VPN werkt, is om te controleren of je IP-adres is veranderd nadat je de VPN hebt ingeschakeld. Als de VPN werkt, is het IP-adres dat je van je internetprovider hebt gekregen niet meer zichtbaar.

Check je IP-adres via VPN.nl.

Lektest IP-adres

Bij met name gratis VPN diensten kan het nogal eens voorkomen dat er sprake is van een IP-lek. Je eigen IP-adres is dan toch te achterhalen. Als je perse een gratis VPN wilt, kies er dan één die je kunt vertrouwen. Maar bij voorkeur kies je voor een betaalde VPN-dienst.

Als je gebruik maakt van een onbetaalde VPN kan het verstandig zijn om een lektest te doen voor IPv4 en/of IPv6.

2. VPN Speedtest

Het is belangrijk dat de snelheid van je VPN goed genoeg is voor al je dagelijkse bezigheden. Door een aantal websites te bezoeken krijg je een goed idee of de VPN snel genoeg is in de praktijk.

Benieuwd hoe snel je VPN precies is?

Dan kun je gebruik maken van een VPN speedtest

Dat werkt zo:

  1. Maak verbinding met de gewenste VPN-server
  2. Ga naar speedtest.net en bereken je snelheid

Als referentie kun je de speedtest eerst doen zonder VPN. Dan zie je precies hoeveel snelheid je inlevert, als gevolg van de VPN.

Snelheidsfactoren

De uiteindelijke snelheid van je VPN hangt af van vier factoren:

  1. De snelheid van je eigen internetverbinding: hoe sneller je eigen verbinding, hoe sneller de VPN-verbinding
  2. De afstand tussen jou en de VPN-server: hoe groter de afstand, hoe langzamer de verbinding
  3. Aantal gebruikers op de VPN-server: een drukbezette VPN-server werkt minder snel
  4. De snelheid van je computer: je CPU (processor) en netwerkaart moeten in staat zijn om hoge snelheden te verwerken

Wist je dat een VPN je internetsnelheid in sommige gevallen zelfs kan verhogen?

3. WebRTC leak test

Met behulp van WebRTC kan je browser communiceren met websites, zonder zaken te downloaden of plug-ins te hoeven installeren. Via WebRTC wordt een communicatiekanaal tot stand gebracht en wordt er informatie utigewisseld met de websites die je bezoekt. Ook je IP-adres wordt uitgewisseld.

Bij het gebruik van een goede VPN zou het communicatiekanaal versleuteld moeten zijn. Als dit niet gebeurt is er sprake van een WebRTC-lek. Dan kunnen websites, services en andere netwerken wel toegang krijgen tot je echte IP-adres.

Je kunt controleren of er sprake is van een lek door middel van een WebRTC leaktest.

Welke instelling kies ik?

Bij het instellen van je VPN zijn er een aantal opties waar je op moet letten.

Automatisch opstarten

De meeste VPN-programma’s bieden de mogelijkheid om de VPN automatisch op te starten en in te schakelen als je jouw PC, laptop of smartphone opstart. Dat kan handig zijn als je altijd een VPN wilt gebruiken.

Kill switch

Als je de VPN altijd wilt gebruiken als je online bent, is het slim om ook gebruik te maken van de ‘kill switch’. Deze noodstopschakelaar voorkomt dat je verbinding kunt maken met het internet op kunt gaan zonder VPN.

Protocol

Voor optimale veiligheid, privacy, stabiliteit en snelheid is OpenVPN een zeer geschikt protocol om in te stellen voor je VPN-verbinding.

Ook IKEv2 is over het algemeen een stabiel en veilig protocol om in te stellen, met name op mobiele apparaten. Het SMTP en PPTP-protocol raden we af, omdat deze aanzienlijk minder veilig zijn.

WireGuard wordt waarschijnlijk het protocol van de toekomst, gezien deze erg efficiënt en snel is. Qua veiligheid moet het alleen nog iets beter.

Leak Protection

Het is verder raadzaam om leak protection in te schakelen voor je VPN-verbinding. Vaak is dit standaard al ingeschakeld.

Updates

Zorg tot slot dat je VPN software geüpdatet blijft. Als je het goed is, krijg je automatische updates of automatische een melding als er een update beschikbaar is. Zo blijft je VPN ook snel.