Met een VPN-verbinding vergroot je jouw privacy, veiligheid en vrijheid op het internet. In deze gids kom je er achter hoe dat precies zit.
Zo bespreken we bijvoorbeeld:
- Wat een VPN is en hoe deze werkt
- Wat de voor- en nadelen zijn van een VPN-verbinding
- Hoe je veilig een VPN-verbinding kunt opzetten
- Wat een VPN-verbinding kost
VPN verbinding: wat is een VPN?
Een VPN-verbinding is een veilige, versleutelde tunnel tussen het apparaat wat je gebruikt, zoals een laptop of smartphone, en het internet. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een VPN-server.
Keuzehulp
Eenvoudig de beste VPN voor jou vinden? Check dan hier een handige keuzehulp.
Alles wat je op het internet doet, wordt omgeleid via deze server. De server past een versleuteling toe, zodat je anoniem blijft voor de websites en diensten waar je gebruik van maakt. Dat maakt alles een stuk veiliger.
Betekenis VPN:
De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network (in het Nederlands: Virtueel Privénetwerk).
Zonder VPN
Zodra je het internet gebruikt, wordt er constant informatie uitgewisseld tussen jouw apparaat en websites of online diensten. Zonder VPN is deze informatie niet versleuteld.
Dat betekent dat websites of overheidsinstellingen bepaalde gegevens van je kunnen zien, zoals:
- Je IP-adres en je fysieke locatie (ruwweg)
- Je besturingssysteem: Chrome, Safari, Internet Explorer, etc.
- Je apparaat: iPhone, Android smartphone, tablet of Windows-PC
Hoe werkt een VPN-verbinding?
De werking van een VPN-verbinding simpel uitgelegd in vijf stappen:
- Via je PC, tablet of smartphone, log je in op het account van de VPN-aanbieder en maak je verbinding met een VPN-dienst.
- De VPN-cliënt brengt een beveiligde tunnel tot stand tussen jouw apparaat, je internet service provider (ISP) en de gekozen VPN-server.
- Alle informatie die je opvraagt, wordt via deze tunnel eerst naar een extern VPN-netwerk verstuurd en pas daarna richting de juiste bestemming op het internet.
- Vanuit het internet, bijvoorbeeld door een website, wordt vervolgens de opgevraagde informatie teruggestuurd naar de VPN-server, je ISP en vervolgens de VPN-cliënt.
- De VPN-dienst zorgt er vervolgens voor dat de opgevraagde informatie weer terecht komt op jouw apparaat.
Websites en andere online diensten kunnen het IP-adres van de gebruiker niet zien. Alleen het IP-adres van de VPN-server is zichtbaar.
Met een VPN maak je geen contact met het internet via het IP-adres van je eigen apparaat, maar met die van de VPN-server. Je eigen IP-adres is dus afgeschermd.
Thomas – VPN.nl
VPN per apparaat
Het opzetten van een VPN-verbinding is niet moeilijk, maar de technische werking kan wel verschillen, afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt, bijvoorbeeld:
- Window: laptops en PC’s
- MacOS: MacBooks en iMac’s
- iOS -: iPhone en iPad
- Android: smartphones en tablets
Hoe kan ik een VPN-verbinding maken?
Het maken van VPN-verbinding doe je in 4 stappen:
1. Kies een VPN-aanbieder
Om een VPN-verbinding te maken, heb je eerst een goede VPN-aanbieder nodig. Er zijn er tientallen waarbij je een abonnement kunt afnemen. Sommige VPN-providers zijn gratis.
Tip
Voor een optimale en veilige verbinding raden we je aan om gebruik te maken van een betaalde VPN-verbinding. Je hebt al een goede VPN-service vanaf circa 2 euro per maand.
Kies een aanbieder die past bij jouw wensen en eisen en maak een (betaalde) account aan.
2. Installeer de VPN-software
De meeste VPN-aanbieders bieden een softwareprogramma of app die je kunt downloaden en installeren op je apparaat. Je opent de applicatie en je kunt vervolgens inloggen met je accountgegevens. Je hebt nu toegang tot de VPN-servers van jouw VPN-aanbieder.
Sommige VPN-providers bieden de software aan als extensie in je browser, zoals Chrome of Edge, in plaats van een los programma. De werking is vergelijkbaar, behalve dat je de versleutelde verbinding alleen wordt toegepast binnen je browser en niet daarbuiten.
3. Maak verbinding met een server naar keuze
Nadat je bent ingelogd, kun je binnen het programma van je VPN-provider een VPN-server uitkiezen. Bij de meeste betaalde VPN’s heb je de mogelijkheid uit verschillende VPN-servers in verschillende landen.
Na het uitkiezen van de gewenste server kun je meestal met één eenvoudige knop de VPN-verbinding inschakelen. Je ziet nu dat je VPN actief is en de verbinding is versleuteld en beveiligd.
VPN-aanbieders werken meestal met verschillende protocollen om de verbinding tot stand te brengen, zoals: OpenVPN, IKEv2 en L2TP.
Thomas – VPN.nl
Op Vpn.nl staat meer uitleg over alle VPN-protocollen en welke je in jouw situatie het beste kunt kiezen.
4. Maak verbinding met het internet
Als het goed is heb je nu een versleutelde verbinding met de VPN-server. Dan kun je nu gebruik maken van het internet, bijvoorbeeld je browser of een andere online toepassing, zoals outlook, Netflix, Amazon Prime of een online game.
Je verbinding is versleuteld en je IP-adres is afgeschermd. Je bent helemaal anoniem online.
VPN-verbinding werkt niet?
Soms kunnen er problemen ontstaan met het maken van een VPN-verbinding.
Bijvoorbeeld:
- Is de VPN-verbinding mislukt of werkt niet zoals het hoort?
- Is er sprake van een langzame VPN-verbinding?
Op Vpn.nl staan verschillende dossiers met uitleg.
Wat heb ik aan een VPN-verbinding?
Je kunt een VPN gebruiken voor meerdere doeleinden:
Afschermen van je IP-adres en locatie
Door een VPN-verbinding in te stellen is jouw eigen IP-adres onzichtbaar voor andere partijen op het internet. Dat betekent dat bedrijven, overheden of pottenkijkers niet kunnen zien wie je bent of waar je vandaan komt. Je maakt gebruik van het generieke IP-adres van de VPN-server. Daar valt niets af te leiden wat met jou te maken heeft.
Goed om te weten:
Als gebruiker van een VPN merk je normaliter niet dat er van een VPN gebruikt wordt gemaakt. Websites, filmpjes of chatberichten zien er hetzelfde uit.
Koen – VPN.nl
Het gebruik van een VPN is om die reden veiliger en niet privacygevoelig.
Veilig gebruik van openbare wifi-netwerken
Normaal gesproken is het gebruik van een openbaar wifi-netwerk riskant, omdat er ook kwaadwillende hackers verbonden kunnen zijn met het netwerk. Zonder VPN kunnen zij redelijk makkelijk toegang krijgen tot informatie die je via het openbare, draadloze wifi-netwerk verstuurt, zoals e-mails, aanmeldgegevens of creditcarddata. Ook kan de hacker via een openbaar netwerk schadelijke software verspreiden.
Door een VPN te gebruiken zorg je ervoor dat data versleuteld wordt verstuurd en ontvangen. Stel dat een hacker het lukt om jouw gegevens te onderscheppen, dan kan daar verder heel lastig iets mee worden gedaan, omdat alles sterk is versleuteld.
Omzeilen censuur of landelijke blokkades
Een VPN-netwerk biedt je vrije toegang tot het internet in landen waar eigenlijk censuur of blokkades worden toegepast op de internetverbinding. Via een VPN maak je verbinding met een server in een ander land, waardoor je censuur of blokkades omzeilt.
In China zijn Google, WhatsApp, Facebook, Twitter en YouTube bijvoorbeeld niet zonder VPN te bereiken. Ook pornosites worden geblokkeerd. Ook in Vietnam, Myanmar, Iran en Saudi Arabië gelden er blokkades en is een VPN zelfs illegaal.
In Rusland zijn een aantal populaire websites geblokkeerd, waaronder de videosite Dailymotion, goksite Ladbrokes en LinkedIn. De meeste andere websites zijn in Rusland gewoon bereikbaar zijn, maar het kan wel voorkomen dat delen zijn weg gecensureerd. Bij YouTube of TikTok is bepaalde content bijvoorbeeld niet toegankelijk.
Tot slot staat ook Turkije bekend om het toepassen van censuur en blokkades van websites en online diensten. Gelukkig zijn de blokkades niet permanent van toepassing, maar gebeurt dit vooral in tijden van politieke onrust.
Gebruik van streamingdiensten op verschillende locaties
Door gebruik te maken van een VPN maak je een versleutelde verbinding met een VPN-server in een bepaald land. Daardoor krijg je ook toegang tot de streamingdiensten die exclusief voor dat land beschikbaar zijn, zoals HBO Go, SkyTV en BBC iPlayer in Engeland.
Tip
Door verbinding te maken met een VPN-server in Luxemburg of Oostenrijk kun je via officiële live streams gratis naar de Formule 1 kijken.
Verder kun je op vakantie bijvoorbeeld NPO Start series of programma’s bekijken door verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server. Ook andere streamingsdiensten, zoals Ziggo Go NLziet en RtlXL zijn beschikbaar.
Anoniem downloaden
Een VPN kan ook worden gebruikt om anoniem bestanden te downloaden. Daarom is een VPN-verbinding populair onder gebruikers van BitTorrent. Hoewel torrents niet perse illegaal zijn, wordt dit systeem vaak gebruikt voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, bijvoorbeeld via het bekende ThePirateBay.
De meeste VPN-aanbieders hebben liever niet dat je hun service gebruikt voor downloaden via BitTorrent, al verbieden ze zelden het gebruik ervan via hun servers.
Wat is het nadeel van een VPN-verbinding?
Tenslotte kent het gebruik van een VPN enkele nadelen:
VPN-providers hebben een belang
Het is goed om te melden dat VPN-aanbieders geen filantropische organisaties zijn die werken voor een algemeen belang. Sterker nog, het zijn bedrijven met een winstoogmerk. Verder heeft iedere VPN-provider bepaalde kosten, zoals medewerkers of een kantoor dat betaald moet worden. Ook aandeelhouders kunnen een belang hebben in de organisatie. Er spelen dus altijd bepaalde belangen waar je je van bewust moet zijn.
VPN-aanbieders zijn onderhevig aan lokale wetgeving
Misschien wel het belangrijkste nadeel is dat iedere VPN-provider onderhevig is aan de wetten van het land waar ze gevestigd zijn. Dat betekent dat ze ook moeten meewerken bij dagvaardingen of bevelen van wethandshavers en rechters.
Het is daarom verstandig om te achterhalen waar het hoofdkantoor van jouw VPN-aanbieder zit. In sommige landen is de wetgeving beter toegerust om de privacy te beschermen, terwijl er in bepaalde landen juist strenge wetten zijn die eisen dat gebruiksgegevens worden bewaard.
Een overzicht van de bekende VPN-aanbieders en de locatie van hun hoofdvestiging.
VPN-provider | Land hoofdvestiging | Gunstige wetgeving? |
---|
NordVPN | Panama | Ja |
ExpressVPN | Britse Maagdeneilanden | Ja |
Surfshark | Britse Maagdeneilanden | Ja |
Proton VPN | Zwitserland | Ja |
Cyber Ghost | Roemenië | Ja |
Private Internet Access (PIA) | Verenigde Staten | Matig |
TunnelBear | Canada | Matig |
IP Vanish | Verenigde Staten | Matig |
Je bent niet beschermd tegen alles
Hoewel het instellen van een VPN ervoor zorgt dat je geen gemakkelijk doelwit bent voor cyberaanvallen, betekent dat niet dat je volledig veilig bent. Als een kundig persoon de moeite neemt om jouw specifieke apparaat aan te vallen, zal dat vaak toch lukken.
Een VPN verbinding beschermt je computer ook niet tegen gerichte aanvallen, bijvoorbeeld middels Malware, zoals een trojan of virus.
Websites of diensten kunnen soms minder goed werken
Allereerst beschouwen sommige sites of online diensten een VPN-server als verdacht waardoor je moet aantonen dat je geen robot bent. Je kan dan te maken krijgen met een hinderlijke pop-up. Het kan ook voorkomen dat een website minder prettig werkt als je gebruikt maakt van een VPN verbinding. Je kunt dan best je VPN even uitschakelen.
Soms beperkingen bij gebruik lokaal netwerk
Als je gebruik wilt maken van je lokale netwerk, bijvoorbeeld via Chromecast of een andere streamingsdienst kan dit voor problemen zorgen als je een VPN gebruikt. Dat komt omdat je apparaat niet is verbonden met het lokale netwerk, maar met die van een verre VPN-server. Gelukkig hebben een aantal VPN-aanbieders, zoals ExpressVPN, mogelijkheden om lokaal netwerkverkeer toe te staan.
Een andere oplossing is om je computer te verbinden middels een bekabelde verbinding.
Snelheidsbeperkingen
Met een VPN-verbinding wordt je dataverkeer omgeleid. Daardoor heb je altijd een (klein) verlies in uploadsnelheid en downloadsnelheid.
Ook de latentie (ping) is vaak iets hoger waardoor er een kleine vertraging is ten opzichte van je reguliere internetverbinding. Dit is met name voor gamers een belangrijk nadeel. Zij hebben baat bij een zo klein mogelijke vertraging.
Sommige providers staan bekend om hun minimale beperking in snelheid.
Wat kost een VPN verbinding?
Een VPN-verbinding hoeft niet veel te kosten. Voor circa 2 euro per maand heb je een degelijke en snelle VPN.
Wil je een vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders van VPN-verbindingen? Kijk dan eens in onze VPN-vergelijker om een volledige vergelijking te maken.
Gratis VPN
Als je echt niets wilt uitgeven aan een VPN of het gewoon een keer wilt proberen, kun je een gratis VPN kiezen. Deze VPN’s kennen echter altijd beperkingen ten opzichte van een reguliere VPN:
Gratis VPN | Beperkingen |
---|
ProtonVPN | – Slechts 3 serverlocaties – Lagere snelheid – Geen anonieme downloads – Geen persoonlijke ondersteuning |
Windscribe | – Slechts 11 serverlocaties – Maximaal 10 GB per maand |
Hide.me | – Slechts 4 serverlocaties – Maximaal 10 GB per maand |
Tunnelbear | – Slechts 500 MB aan data per maand – Geen anonieme downloads |