Wifi hotspot


Wifi hotspots zijn inmiddels te vinden op talloze plekken. Ze zijn zo normaal geworden dat veel mensen er zonder na te denken verbinding mee maken. Dat is niet zonder risico.

In dit dossier bespreken we wat een wifi hotspot precies is, hoe het werkt en wat de gevaren zijn. Tot slot geven we tips om je te beschermen, zodat je veiliger kunt internetten.

We duiken er direct in.

Wat is een Wifi hotspot?

Een wifi hotspot is een (openbaar) toegangspunt waar draadloos internet of toegang tot een ander netwerk wordt aangeboden. Meestal zijn wifi hotspots gratis.

Goed om te weten
De meeste (gratis) wifi hotspots hebben vaak hun beperkingen, bijvoorbeeld een datalimiet, snelheidslimiet of tijdslimiet waarin je er gratis gebruik van kan maken.

Hoe werkt het?

We maken het niet te technisch: een wifi hotspot werkt min of meer hetzelfde als je wifiverbinding thuis of op kantoor.

Je maakt verbinding met een modem, router of access point waardoor je toegang krijgt tot het internet. Het grote verschil is dat wifi hotspots vaak een groot bereik hebben en op grote schaal worden aangeboden. Verder zijn ze meestal gratis.

Waar vind je wifi hotspots?

Je vindt wifi hotspots op allerlei openbare plekken, bijvoorbeeld:

  • In de trein of bus
  • Op het vliegveld
  • In bibliotheken
  • In winkelcentra
  • In hotels en horecagelegenheden
  • Bij campings

Openbare wifi’s worden ook vaak aangeboden door grote bedrijven en ketens, bijvoorbeeld bij de McDonalds, Starbucks of IKEA.

Het is ook mogelijk om met je smartphone, laptop of tablet een wifi hotspot te maken, maar daar gaan we in dit artikel niet verder op in.

Wat zijn de gevaren van een openbare wifi?

Het gebruik van een openbare wifi is niet zonder risico. Ze zijn namelijk voor iedereen toegankelijk, dus ook voor kwaadwillenden. Bij een draadloos netwerk vindt de communicatie plaats via radiosignalen die vrij eenvoudig kunnen worden opgevangen als het netwerk onbeveiligd is.

Een cybercrimineel kan zich tussen jou en het openbare wifipunt vestigen. Gegevens die je verstuurt en ontvangt, gaan daardoor eerst langs de hacker. Je merkt hier niets van, terwijl je wel gevaar loopt.

Roy – VPN.nl

Je data, zoals inloggegevens, surfgedrag, creditcardinformatie of e-mailberichten zijn dus vaak niet veilig als je gebruik maakt van een wifi hotspot. Gegevens kunnen relatief eenvoudig worden onderschept, zonder dat je dit doorhebt.

Vaak wordt gebruik gemaakt van zogenaamde een Man-in-the-Middle-aanval, waarbij een hacker zich nestelt tussen jou en je online activiteiten.

Soms maakt de hacker met speciale apparatuur een nep wifinetwerk aan met dezelfde naam als het ‘echte’ openbare wifinetwerk. Als je daar vervolgens verbinding mee maakt, merk je verder niets. Je kunt gewoon het internet op en je mails checken. Het grote verschil is dat er nu iemand met je meekijkt.

Wist je dat?
De naam (SSID) van de openbare wifi-verbinding zegt weinig over de betrouwbaarheid ervan. Iedereen kan namelijk een neppe wifi opzetten.

Er zijn echter nog tal van andere technieken die kwaadwillende hackers erop nalaten.

Hoe maak je veilig gebruik van een hotspot?

Een eerste stap die iedereen moet nemen, is het vergeten van alle opgeslagen openbare wifinetwerken. Verder is het verstandig om in te stellen dat je apparaat nooit automatisch verbinding maakt met een openbare wifi hotspot. Dit zorgt ervoor dat je al een heel stuk minder kwetsbaar bent.

Verder: gebruik bij voorkeur een beveiligd wifinetwerk of je 4G-bundel. Wil je toch gebruik maken van een gratis hotspot?

Kies dan in ieder geval voor een verbinding met behulp van een VPN-dienst. Deze versleutelt je internetverkeer waardoor het voor kwaadwillenden veel lastiger is om de onderschepte informatie te ontcijferen.

Op VPN.nl lees je hoe je een VPN-dienst kunt kiezen.

Tips om je minder kwetsbaar te maken

  • Beperkt je surfgedrag tot het bezoeken van websites waar je niet inlogt
  • Zet je wifi uit als je deze niet nodig hebt
  • Hou je software van je apparaat up-to-date
  • Log uit bij accounts die je niet meer gebruikt
  • Schakel het delen van bestanden uit
  • Schakel een firewall in

In ons dossier ‘veilig internetten‘ staat nog veel meer informatie over veilig gebruik van het internet.