Surfshark


VPN.nl score


9.1

Gebruikersscore


8.1

Surfshark is voor ons de beste VPN als het aankomt op prijs-kwaliteit. Voor zo’n 2 euro per maand krijg je een zeer gebruiksvriendelijke, anonieme, veilige en snelle VPN-service met relatief veel opties. Het is de beste keuze als je op zoek bent naar een betaalbare en veilige VPN-aanbieder.

Pluspunten

 • Snelle installatie en erg fijn in gebruik
 • Zeer geschikt voor Formule 1
 • Veel betaalmogelijkheden (en iDEAL)
 • Hoge mate van privacy en veiligheid
 • Onbeperkt aantal apparaten tegelijk
 • Beperkt snelheidsverlies
 • Handige extra features

Minpunten

 • Geen Nederlandse app of software

€ 10,99

€ 2,29 p/m

"Weinig VPN-providers kunnen tippen aan de prijs-kwaliteit van Surfshark."

Bezoek Surfshark
Koen

Review 2024

Laatst bijgewerkt op: 19-01-2024

1. Gebruiksgemak

Op het gebied van gebruiksgemak scoort Surfshark een 9,3

 • Surfshark is zeer snel en eenvoudig te installeren
 • De software en apps werken goed en zijn zeer gebruiksvriendelijk
 • Er is ondersteuning voor vrijwel alle apparaten en besturingssystemen
 • Surfshark is op een onbeperkt aantal apparaten tegelijk te gebruiken
 • Er is een breed scala aan betaalmogelijkheden, waaronder iDEAL en bitocin

Installatie

Het is zeer eenvoudig om een account aan te maken bij Surfshark. Vervolgens krijg je direct de mogelijkheden te zien van de verschillende software, apps en extensies die worden ondersteund.

De installatie wat de VPN-software ging voor mij erg gemakkelijk. De software is voor Windows slechts zo’n 26 MB groot en was in een mum van tijd geïnstalleerd op mijn computer.

Na de installatie log je in en kun je direct aan de slag.

Gebruik

De interface van Surfshark is simpel en duidelijk en zit zeer gebruiksvriendelijk in elkaar. Je hoeft in principe niets in te stellen, want de standaardinstellingen zijn eigenlijk al goed voor de meeste gebruikers.

Verbinding maken met de service gaat als volgt:

 1. Via het overzicht kies je een land van de server waar je verbinding mee wilt maken
 2. Sommige landen hebben meerdere locaties (steden) waar je uit kunt kiezen
 3. Door op het land te klikken, maak je direct verbinding.
 4. Binnen een paar seconden is je verbinding versleuteld en zie je dat je IP-adres is veranderd.

Een kind kan de was doen.

Een handige functie is dat je in het locatie-menu gemakkelijk kunt kiezen voor de snelst mogelijke server (fastest server). Surfshark zoekt dan zelf uit welke locatie voor jou het snelste is. Een klein beetje jammer is dat je niet zelf een server kunt kiezen, maar dat mag de pret niet bederven.

De Android app van Surfshark werkt misschien nog wel fijner dan de Windows-versie.

Het grote minpunt vonden wij dat de Nederlandse taal niet wordt ondersteund in zowel de app als de software voor windows, al is dat geen probleem voor iedereen die Engels redelijk kan begrijpen.

Ondersteuning

Via de online omgeving van Surfshark (my.surfshark.com) vind je een compleet overzicht van de apparaten, besturingssystemen en browsers die worden ondersteund.

Alle gangbare systemen worden ondersteund, zoals:

 • MacOS
 • Windows
 • Linux
 • Android
 • iOS

Er is ook ondersteuning voor smart tv’s, zoals Fire TV en Android TV. Tot slot kun je ook een browserextensie van Surfshark downloaden voor Google Chrome of Mozilla Firefox.

Goed om te weten, is dat je Surfshark op een onbeperkt aantal apparaten kunt installeren en gebruiken, terwijl dit bij de meeste VPN-providers is gelimiteerd tot 3 a 6 apparaten.

Tot slot is Surfshark ook voor de router in te stellen. In een handige video wordt uitgelegd hoe dat moet.

Betaalmogelijkheden

Surfshark loopt voorop op het gebied van keuze uit betaalmogelijkheden.

Zo kun je betalen op de volgende manieren:

 • Creditcard
 • iDEAL
 • PayPal
 • Amazon Pay
 • Cryptovaluta
 • Sofort

Kortom, zeer ruime keuze. Erg fijn dat iDEAL er ook tussenstond, wat in Nederland toch de meest gangbare methode is.

Het enige wat ik apart vond, is dat je het land kan kiezen waarin je btw moet betalen. Als je Nederland kiest, betaal je 21 procent extra, terwijl voor de Verenigde Staten dit 0 procent is. Krijg ik hier later geen gezeik van met de belastingdienst?

Deze keuzemogelijkheid hebben bij andere VPN-providers trouwens ook gezien.  

Klantenservice

Klantenservice is erg vriendelijk en reageerde snel en adequaat op mijn vraag. Binnen 5 minuten wist ik waar ik aan toe was. Netjes.

Bij een tweede poging kreeg ik zelfs binnen 1 minuut een reactie.

Er is alleen ondersteuning via live chat of e-mail. Wel is deze 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.

2. Privacy & veiligheid

Op het gebied van privacy en veiligheid scoort Surfshark een 9,6

 • Het is mogelijk om volledig anoniem een VPN-account aan te maken bij Surfshark
 • De VPN-provider houdt geen logs bij
 • Het hoofdkantoor staat op de Britse Maagdeneilanden, waar geen wet bestaat die providers verplicht om logboeken op te slaan of gegevens te bewaren
 • Surfshark maakt gebruik van uitstekende encryptie en veilige protocollen
 • Er is een kill switch functionaliteit, die prima werkt

Account

Als je met iDEAL of bitcoin betaalt, hoef je alleen een e-mailadres op te geven bij het aanmaken van een account. Je kunt dus volledig anoniem de service gebruiken, aangezien je een mailadres kunt opgeven waaraan geen persoonsgegevens kunnen worden afgeleid.

Als je met creditcard betaalt, moet je wel naam van de kaarthouder opgeven, maar dat gebruikelijk bij kaartbetalingen.

Op het gebied van veiligheid rondom je account laat Surfshark ook weinig te wensen over. Je bent verplicht om een sterk wachtwoord te kiezen en je kunt tweestapsverificatie eenvoudig inschakelen.

Logbeleid

Surfshark heeft een strikt no-logsbeleid. Er zijn geen gevallen bekent waarbij gegevens van gebruikers zijn gedeeld met overheden of bedrijven. Met de privacy en veiligheid is het dus dik in orde.

Een belangrijk pluspunt in het kader van privacy en veiligheid is dat Surfshark is overgestapt naar een RAM-only serversysteem zonder intern-geheugen. Dat houdt in dat je gegevens alleen heel kort worden opgeslagen en na het verbreken van de verbinding worden gewist.

Locatie hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van Surfshark is geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden. Dit eiland staat bekend om zijn gunstige privacywetgeving. Er zijn geen wetten die de VPN-provider verplichten om logbestanden bij te houden of om gegevens van gebruikers op te slaan of te delen met overheden. Dat geeft mij een gerust gevoel.

Encryptie

Surfshark maakt standaard gebruik van AES-256 bit encryptie, wat de standaard norm is voor VPN’s van de toekomst. Voor het IKEv2-protocol kun je als Android-gebruiker ook kiezen voor ChaCha20-encryptie, wat sneller werkt op oudere devices. 

Ook fijn: Surfshark kan het internetverkeer via MultiHop versleutelen via servers in meerdere landen, waardoor gegevens nog beter verborgen worden.

Protocollen

Bij deze VPN-aanbieder kun je kiezen uit de volgende (zeer veilige) protocollen:

 • IKEv2
 • OpenVPN (TCP/UDP)
 • WireGuard

Een pluspunt is dat WireGuard wordt ondersteund door Surfshark, aangezien dit waarschijnlijk nieuwe standaard wordt voor VPN-protocollen. SSTP en de minder veilige protocollen PPTP en L2TP/IPsec worden niet ondersteund.

Grappig is dat je verder kunt kiezen voor Shadowsocks, een tunneling open-source proxy, die vooral wordt gebruikt door Chinezen om de Great Firewall te omzeilen.

Een belangrijk pluspunt van Surfshark is dat de service automatisch het snelste protocol voor je selecteert. Bij mij was dit IKEv2. 88,67 Mbps down en 89.33 Mbps up voor een 100 Mbps glasvezel-verbinding. Een handige feature als je niet weet welk protocol je moet kiezen.

Kill-switch

Surfshark beschikt over een prima werkende kill-switch voor Windows, macOS, Android en iOS. Hier hebben we niets op aan te merken.

Tip
Als perfecte aanvulling op Surfshark VPN, is Incogni een uitstekende tool is voor extra privacybescherming. Incogni is gespecialiseerd in het verwijderen van je persoonlijke gegevens uit databanken in de VS, Canada en de EU, en controleert continu om ervoor te zorgen dat deze gegevens niet opnieuw verschijnen. Probeer Incogni 30 dagen gratis.

3. Snelheid

Op het gebied van snelheid scoort Surfshark een 7,8

 • Qua snelheid en stabiliteit bij dagelijks gebruik laat Surfshark soms te wensen over
 • De snelheidsmetingen voor Nederlandse en Amerikaanse servers waren buitengewoon goed
 • Surfshark is geschikt voor games waar reactiesnelheid belangrijk is
 • Streamen van films en series gaat vlot en meestal zonder haperingen

Snelheid dagelijks gebruik

We merkten op dat bij het gebruik van Surfshark het soms een fractie langer duurt om een website voor het eerst te laden. Zodra de site echter geladen is, werkt navigeren binnen de site wel vlot. Het lijkt erop dat het op een of andere manier iets langer duur op een eerste verbinding met een webserver te maken.

Ook via de mobiele app merkten op dat het zo’n 1 tot 3 seconden langer duurt om een website te laden in vergelijking met een internetverbinding zonder VPN. Dat is toch een significant verschil.

Een ander minpunt is dat het streamen via de Ziggo Go app bij onze test gepaard ging met veel haperingen. Op onze laptop gaf dit geen problemen. Ook andere streamingsdiensten blijken perfect en snel te werken. Denk aan Netflix, Disney+ en NPOstart.

Snelheid Nederlandse server

Eerst heb ik getest hoe snel mijn 100 Mbps glasvezelverbinding in de praktijk eigenlijk is: de zogenaamde 0-meting.

Snelheid zonder vpn:

Vervolgens heb ik Surfshark aangeslingerd om te kijken welke invloed dit heeft op de gemeten snelheid.

Snelheid met vpn:

Kortom, er is sprake van een minimaal snelheidsverlies en een verwaarloosbare toename in reactietijd (ping).

 • Ping: +1ms
 • Downloadsnelheid: -6,5%
 • Uploadsnelheid: -4,1%

Ook heb ik de VPN-verbinding getest op Android via speedtest.net. Daar bleek de downloadsnelheid via 4G LTE van Tele2 zelfs iets hoger met de Surfshark ingeschakeld. Ik haalde 66,4 Mbps met VPN en 59,3 Mbps zonder VPN. Wel lag de ping met de VPN-service geactiveerd zo’n 14 ms hoger, namelijk op 27 ms.

Snelheid Amerikaanse server

Gemiddelde snelheid voor Amerikaanse server:

 PingDownloadenUploaden
Zonder VPN85 ms59,33 Mbps94,74 Mbps
Amerikaanse VPN-server (WireGuard)83 ms80,74 Mbps90,72 Mbps
Amerikaanse server (IKEv2)82 ms80,95 Mbps71,42 Mbps

Toen ik via speedtest.net verbinding maakte met een Amerikaanse server, viel me op dat de downloadsnelheid fors lager lag zonder VPN (60 Mbps) dan met de VPN ingeschakeld (ruim 80 Mbps). Kortom, in dit geval levert de VPN een snellere verbinding op. Ook de ping is ietsje lager.

Met Surfshark ingeschakeld is de verbinding zelfs nog snel genoeg voor de meeste online games. Handig als je met een VPN wilt gamen via Amerikaanse gameservers.

4. Mogelijkheden

Op het gebied van mogelijkheden scoort Surfshark een 8,6

 • Surfshark biedt ruim 3.200 servers in meer dan 65 landen
 • De provider biedt geen dedicated IP, maar wel gratis statische IP-adressen
 • Surfshark is uitstekend voor streamen en ondersteund alle bekende diensten
 • Er is geen speciaal VPN-account of bedrijven
 • Surfshark biedt een paar handige (betaalde) features, bovenop de VPN-service

Servers

Surfshark beschikt over een groot aantal servers in zo’n 65 landen wereldwijd. Het is helaas niet mogelijk om automatisch de snelste stad binnen een bepaald land te kiezen.

Streaming

Surfshark is een zeer geschikte VPN voor streaming.

Tijdens het testen kwam ik er achter dat vrijwel iedere streamingsdienst werkt in combinatie met de VPN-dienst:

 • Netflix
 • Disney+
 • Amazon Prime
 • HBO
 • Hulu
 • BBC iPlayer

Het lukte Surfshark bijvoorbeeld om Netflix te deblokkeren in allerlei landen, zoals de Verenigde Staten en Frankrijk. Hierdoor kreeg ik toegang tot content, waar ik anders geen toegang tot zou krijgen.

Tot slot werkt Surfshark met Ziggo Go en NPO start, wat ideaal is als je op vakantie bent in het buitenland en je naar de Nederlandse TV wilt kijken.

Downloaden

De VPN-dienst van Surfshark is zeer geschikt voor het downloaden van bestanden, bijvoorbeeld via torrents. Voor zover bekend zijn er geen gevallen geweest waarbij mensen die download via torrents de toegang werd geweigerd.

Overig

Naast een VPN-service biedt Surfshark ook ‘Alert’ en ‘Search’. Als je de Alert-dienst inschakelt, krijg je een melding wanneer je persoonlijke gegevens zijn gelekt, bijvoorbeeld een e-mailadres of creditcardnummer.

Search laat je volledig privé zoeken op het internet, zonder advertenties of trackers die je activiteiten volgen.Surfshark biedt geen speciaal account voor zakelijke gebruikers, maar wel een handige tool om ads en trackers te blokkeren.

Gratis proefperiode?

Helaas biedt Surfshark geen gratis periode waarin je alle functies gratis kunt uittesten, zonder een eerste betaling te doen.

Wel biedt Surfshark, net als de meeste andere VPN-aanbieders, een geld-terug-garantie van 30 dagen waarin je je geld gratis kunt terugkrijgen. Ook wij maakten gebruik van deze mogelijkheid.

Hiervoor moest ik nog wel even met de klantenservice contact opnemen via live-chat. Maar binnen 7 dagen stond het geld weer op onze creditcardrekening.

€ 10,99
€ 2,29 p/m

Alternatieven Surfshark

€ 12,99 € 3,09
€ 8,99 € 3,59
€ 12,65 € 2,11

23 reviews


 • Liam

  Liam

  Ik wil teleportiren in Pokemon go

  Reageer

 • Ton

  Ton

  Helaas zijn er dagelijks m.i betrouwbare websites, die niet openen als Surfshark is ingeschakeld. Spijt van het abonnement.

  Reageer

 • dirk
  10

  10
  dirk

  top VPN, goedkoopste van de markt.

  handig voor het gebruik van formule 1 kijken zonder via play

  Reageer

 • Jan

  Jan

  fijn de actie prijs, echter als een abonnement wilt afsluiten komt er wel nog 21% BTW bovenop.

  Reageer

 • Frank
  1

  1
  Frank

  Ik merkte dat ik het niet zo zeer nodig had en was er na 1 maand klaar mee. Ik had ook maar 1 maand aangeklikt, dus dat was het dacht ik. Vervolgens zie ik 2maanden later dat ik nog steeds betaal en dit zet ik direct uit dacht ik. Dus niet dus! ik was net een dag te laat voor een nieuwe maand, dus die telde ook al mee. Via de live chat werd ik geholpen en hij gaf mij een link om het uit te zetten, eindelijk klaar. TOCH NIET DUS! Meneer was vergeten te zeggen dat er een automatische verlenging aanstaat, dus de volgende maand stond het weer aan en weer een mand afgeschreven. Ik probeerde 1 maand in juni en in november loopt het eindelijk af. Eens zien wat voor smerig trucje ze dan voor mij in petto hebben.

  Begin er niet aan! er zijn betere alternatieven zonder zo’n smerig beleid om er van af te komen.

  Ohja, geld terug doen ze niet aan natuurlijk, dat is het enige wat ik wel snap.

  Reageer

 • Raymond
  6

  6
  Raymond

  Prima gratis F1 kijken. Heb geen moeite met de Engelse voor de App. Voor degenen die geen Engels kunnen is het beter naar een andere VPN te kijken, maar het werkt er niet slechter door.

  Reageer

 • Bert
  6

  6
  Bert

  Snelheid van mijn internet kan erg veel terug lopen als de VPN heb aanstaan, mijn grootste probleem is dat het allemaal Engels gesproken is en ik weet dat ik in het Nederlands problemen kan beschrijven en ook netjes in het Nederlands antwoord terug krijg maar het blijft moeilijk en ik heb mijn abonnement tot juni dit jaar en ga hem opzeggen en ga naar onze aanbieder in Nederland, VPN Nederland.

  Reageer

 • Tinie Vriens
  10

  10
  Tinie Vriens

  Zeer goede aanbieder. Prijs is akkoord, snelheid is goed, kan beter

  Reageer

 • regine
  10

  10
  regine

  Werkt erg prettig en beschermd erg goed.

  Reageer

 • peggy
  10

  10
  peggy

  nooit problemen gehad.

  Reageer

 • ester
  9

  9
  ester

  tevreden

  Reageer

 • anja
  10

  10
  anja

  ik ben zeer tevreden

  Reageer

 • Shirley Spong
  8

  8
  Shirley Spong

  Heel tevreden met de snelheid. Kan alles heel snel downloaden.
  Vooral mijn casinospelletjes waar ik gek op ben gaan supersnel.
  Kan me geen betere wensen.

  Reageer

 • Dreke
  10

  10
  Dreke

  Zeer tevreden. Prima performane. Prijs/kwaliteit us perfect

  Reageer

 • roel
  9

  9
  roel

  tip voor iedereen: klik bij het afrekenen op Nederland en verander deze naar Monaco. Dan betaal je geen btw op de prijs

  Reageer

 • Cees van Steen
  8

  8
  Cees van Steen

  groot in belangen

  Reageer

 • Richard
  8

  8
  Richard

  Goede service en werkt snel

  Reageer

 • chantal
  9

  9
  chantal

  Hij is super snel en gemakkelijk in gebruik.

  Reageer

 • Nicole
  8

  8
  Nicole

  goedkoop en werkt fijn en snel

  Reageer

 • waltman
  8

  8
  waltman

  tevreden, alles werkt lekker snel

  Reageer

 • Henk
  3

  3
  Henk

  Op verzoek van opzeggen abonnement e-mailen ze je met vraag waarom, maar stopzetten hebben ze niet gedaan. Nu bijna 2 maanden voor einde huidige periode krijg ik verzoek om creditkaart gegevens bij te werken. Jammer dit, het zou jullie sieren door een verzoek tot opzeggen zonder probleem op te volgen.

  Reageer

 • dirk
  9

  9
  dirk

  werkt uitermate handig als je verstappen wilt kijken op de zondag, maar geen ziggo abo hebt.

  Reageer

 • Anne
  9

  9
  Anne

  NPO start app werkte niet op m’n vakantie in Bonaire, toen deze Vpn van Surf shark afgesloten met de locatie in Nederland aangezet en het werkte perfect.

  Had ook niet verwacht dat zo’n oplossing zo goedkoop zou zijn. Ik betaal nu tientje voor 1 maand, met gratis opzegging, maar waren ook abo’s van 2 piek als je voor langere periode af zou sluiten.

  Kortom; erg tevreden

  Reageer

Geef je beoordeling