Hoe test ik mijn VPN?

Eenmaal in het bezit van een VPN wil je wellicht controleren of je verbinding ook echt veilig is. Vooral als je gegarandeerd anonimiteit wilt, is dat aan te raden. Het is zeker mogelijk om je VPN te testen door een zogeheten DNS-test uit te voeren. Daarnaast kun je controleren of je IP-adres wel echt verborgen is.

Zo weet je of je VPN het naar behoren doet. Vaak betaal je voor de beste VPN, dus wil je wel dat je provider ook echt een goede dienst levert. Soms moet je nog iets aanpassen in je instellingen om je VPN goed te laten werken. Ook dat komt aan het licht als je je VPN test.

DNS-test uitvoeren

Als je gebruik maakt van een VPN surf je niet langer op de DNS van je normale internetprovider, maar op die van je VPN service. Als dat niet het geval is kan je internetprovider nog steeds zien welke websites je bezoekt en wat je op het internet doet. Op het internet vind je diverse DNS-testen die je kunt uitvoeren. Als er inderdaad sprake is van een ‘lek’ neem je contact op met je provider. Deze kan je helpen je instellingen te veranderen zodat je VPN wel naar behoren werkt.

Is je IP-adres wel verborgen?

Een ander belangrijk aspect van een VPN is het verbergen van je IP-adres. Elke computer beschikt over een uniek IP-adres zodra deze het internet op gaat. Je bent hiermee te traceren. Doordat je VPN je IP-adres verbergt, is dat niet langer het geval. Als je anoniem wilt surfen is het dus van groot belang dat je IP-adres verborgen is. Dit is te testen met een IP-test.

Ook deze zijn online te vinden. Je maakt dan eerst verbinding zonder een VPN te gebruiken en daarna mét ingeschakelde VPN. Als het goed is laat de test bij een ingeschakelde VPN een ander IP-adres zien dan bij de eerste test. Dan weet je dat jouw IP-adres verborgen is.