hoe werkt een vpn

Hoe werkt een VPN?

Of je nu al gebruik maakt van een VPN of ermee wilt beginnen, je wil natuurlijk weten hoe een VPN precies werkt. Waar een VPN voor staat kun je in ons eerder geschreven artikel vinden. Met een VPN beschik je altijd over een beveiligde verbinding, waarbij jouw gegevens versleuteld zijn. Het is bovendien niet mogelijk te zien vanuit welke locatie je het internet op gaat.

Dat kan handig zijn om diverse redenen. Een VPN verschilt van een normale verbinding omdat een VPN een geïsoleerde verbinding tot stand brengt. Een normale verbinding wisselt jouw gegevens continu uit met het internet, waarbij deze potentieel zichtbaar zijn voor anderen. Als je surft met behulp van een VPN gebeurt dit niet. Daarom is het surfen met een VPN een stuk veiliger. Je verbinding wordt versleuteld met behulp van encryptie en ook nog eens omgeleid, waardoor niet zichtbaar is op welke locatie je je bevindt.

Waarom kiezen voor een VPN?

Bovenstaande eigenschappen van een VPN maken deze verbinding heel geschikt voor iedereen die versleuteld wil surfen. Het bekijken van online video’s of het versturen van e-mails gebeurt zo veilig. Daarnaast kun je content van buitenlandse websites bekijken, waar dat normaal niet mogelijk is door een geografische blokkade. Als jij je in het buitenland bevindt kun je op dezelfde manier gewoon Nederlandse streamingdiensten gebruiken. Ten slotte is het gebruik van een VPN ook aan te raden als je een onbeveiligde verbinding tot stand brengt, bijvoorbeeld via een openbaar Wifi-netwerk. Deze netwerken zijn vaak slecht of helemaal niet beveiligd.

VPN provider vinden

Als je wilt beginnen met gebruik van een VPN is het aan te raden dat te doen via een VPN provider. Wil je de Beste VPN? Dan zal deze provider je voor een klein bedrag per maand – of gratis – in staat met handige software een VPN-verbinding tot stand te brengen. Dat is mogelijk op je laptop, desktop, tablet of telefoon. Gratis aanbieders van VPN-verbindingen kunnen je voorzien van een verbinding zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Daar staat tegenover dat je wellicht niet de diensten en kwaliteit kunt verwachten die je nodig hebt. Online zijn diverse aanbieders van VPN-verbindingen te vinden.