VPN instellen op een router

Het heeft grote voordelen je VPN te installeren op een router. Al het internetverkeer dat via deze router verloopt is automatisch beveiligd en versleuteld. Als je dit thuis doet kan iedereen verbinding maken met de router vanaf mobiele telefoons en laptops. Ook gasten kunnen hun apparaten verbinden met je router en veilig surfen. Er zitten echter wel wat voorwaarden aan het installeren van een VPN op een router. Waarom je een VPN router kunt gebruiken hebben wij al eens eerder een blog over geschreven lees dit ook zeker rustig!

Firmware vervangen

Elke router is uitgerust met firmware: software van de fabrikant. Om je router geschikt te maken voor het instellen van je VPN moet deze firmware soms worden vervangen door alternatieve software.

Dit heet ook wel ‘flashen’. Er zijn verschillende handleidingen in omloop die je stap voor stap uitleggen hoe je dit doet. De beste VPN services als NordVPN, ExpressVPN en CyberGhost geven hier ook gratis handleidingen voor weg. Niet elke router is geschikt voor het vervangen van firmware door de veelgebruikte alternatieve software.

Het is aan te raden dit van tevoren te controleren. Na het instellen van de vervangende software maak je verbinding met je VPN. Dit doe je door op je verbonden computer de gegevens van je VPN in te voeren. Deze aanpak is alleen aan te raden als je thuis bent in deze materie of als je het niet erg vindt een experiment met je router uit te voeren.

Router van Ziggo of andere dienst

Veel mensen nemen pakketten af van diensten zoals Ziggo en ontvangen daar een router voor. Deze werkt perfect in combinatie met Ziggo, maar is tot op heden nog niet geschikt voor het installeren van een VPN. Uiteraard kun je het als bezitter van een dergelijke router wel proberen, maar de kans is aanwezig dat je router het na het ‘flashen’ niet meer doet.

Voorgeprogrammeerde router

Om bovenstaande stappen over te slaan kun je ook een voorgeprogrammeerde router kopen. Diverse VPN-providers bieden deze aan, zoals ExpressVPN en NordVPN. Deze routers werken goed in combinatie met deze specifieke VPN-diensten waardoor je eenvoudig gebruik maakt van de voordelen van een VPN op je router. Een nadeel van deze aanpak zijn de hogere kosten die hierbij komen kijken, maar je weet wel zeker dat het werkt en je kunt vaak een beroep doen op de klantenservice.