VPN op je router

Kies de beste VPN voor op je router en bescherm in één keer je hele netwerk

Redenen voor het instellen van een VPN op je router:

• Beveilig alle apparaten binnen je netwerk
  • 24/7 bescherming van je privacy
  • Ook voor apparaten die geen VPN's ondersteunen

Top 3 voor routers

1

9.6

€ 12,99
€ 3,09 p/m

Bekijken Meer info

NordVPN

• Ondersteuning bij meer dan 10 merken
  • Handige uitleg voor instellen per model
2

9.1

€ 10,99
€ 2,29 p/m

Bekijken Meer info

Surfshark

• Ondersteuning voor de meeste routers
  • Videohandleiding voor instellen
3

8.9

€ 9,99
€ 0,00 p/m

Bekijken Meer info

ProtonVPN

• Veel routers ondersteund
  • Tutorials per routermerk en model

Hoe kan ik een VPN instellen op mijn router?

Volg deze stappen en beveilig je hele huis in één keer:

1
1

Kies een VPN met routerondersteuning

Het belangrijkste is dat je kiest voor een VPN aanbieder die op een router kan worden ingesteld. Niet alle VPN’s bieden deze optie. Let hier dus goed op als je van plan bent een VPN te kiezen.

De onderstaande VPN-providers bieden in elk geval wel ondersteuning voor routers:

Er zijn nog meer VPN’s met router-ondersteuning, maar bij deze partijen wordt je via de website en supportomgeving ook erg goed geholpen bij de installatie. Je hoeft dan niet alles zelf uit te zoeken.

2
2

Zorg dat je beschikt over een VPN-router

Naast een geschikte VPN moet de router zelf ook geschikt zijn voor de installatie van een VPN-service. De meeste modems die je krijgt van je internetprovider hebben een ingebouwde router, maar zijn meestal niet geschikt voor een VPN.

De kans is groot dat je daarom een nieuwe router zult aanschaffen.

Kies in dat geval voor:

• Asus WRT firmware router; of
  • Tomato firmware routers; of
  • GL.iNet routers

Bekende routers die veel worden ondersteund zijn de Netgear R7000, de Linksys WRT3200ACM en de ASUS RT-AC modellen.

Zeker weten of de router werkt bij de VPN-provider naar keuze? Kijk dan eens op de support pagina van de VPN-provider en kijk welke routers het beste werken met jouw VPN.

3
3

Stel de VPN in op je router

Nu je een geschikte VPN en router hebt, kun je beginnen met het instellen van de VPN-client op je router.

Hoe je dit precies moet doen, hangt vooral af van:

• De gekozen VPN-service (bijvoorbeeld ExpressVPN of Surfshark)
  • Het type router (bijvoorbeeld
  • Het protocol dat je gaat gebruiken (bijvoorbeeld OpenVPN)

Omdat er geen standaard handleiding is, kun je het beste naar de support-afdeling van je VPN-aanbieder surfen. Hier staat vaak per router een duidelijk stappenplan met uitleg voor het instellen.

Na het instellen, is het altijd slim om even testen of alles goed werkt. Welk IP-adres heb je?

Veelgestelde vragen

Nog meer vragen en antwoorden over VPN’s en routers:

Hoe werkt een router met een VPN?

Een VPN op je router werkt vergelijkbaar met een VPN-app op je laptop of telefoon. Het idee is dat je jouw router zo instelt dat deze verbinding maakt met een VPN-dienst. Zo creëer je een veilige toegangspoort naar het internet. Ieder apparaat dat achter je router zit, wordt beveiligd. Zelfs apparaten die geen VPN ondersteunen.

Links: VPN op router ingesteld | Rechts: zonder VPN

Goed om te weten: bij een VPN op je router maakt het niet uit of jouw smartphone, tablet, laptop of TV via WiFi verbinding maakt of via een internetkabel.

Naast het combineren van een VPN-cliënt met een router is het ook mogelijk op zelf een VPN-server op te zetten, zodat je op afstand een veilige verbinding kunt maken met je gegevens op kantoor of thuis.

Welke routers ondersteunen een VPN?

Bij het gebruiken van een VPN op je router ligt de belangrijkste keuze niet voor de VPN, maar voor de router zelf. Niet alle routers werken namelijk even handig in combinatie met een VPN-dienst.

Het beste is om te kijken welke routers door jouw VPN-provider het beste worden ondersteund. Neem desnoods contact op met de klantenservice. Vaak zijn die 24/7 via live chat te bereiken.

Koen – VPN.nl

Een korte rondgang bij de VPN-aanbieders laat zien dat de volgende routers over het algemeen goed worden ondersteund:

• Asus WRT firmware router
  • Tomato firmware routers
  • Bepaalde NetGear routers
  • GL.iNet routers

Waarom een VPN router?

Waarom zou je een VPN wel of juist niet willen instellen op je router?

Voordelen

• Je verbindt een onbeperkt aantal apparaten/gebruikers binnen je thuisnetwerk met slechts één account van de VPN-dienst
  • Je kunt ook apparaten beveiligen die geen VPN’s ondersteunen, zoals Internet of Things (IoT) koelkasten, grasmaaiers en stofzuigers
  • Je hele Wifi-netwerk krijgt een ander IP-adres dat niet kan worden herleid naar je locatie
  • Je hoeft niet telkens de VPN dienst in te schakelen: je internetverbinding is 24 uur per dag, 7 dagen per week versleuteld
  • Veilig van buitenshuis verbinding maken met je thuisnetwerk

Nadelen

• Je moet waarschijnlijk een nieuwe router aanschaffen
  • Het zoeken van een geschikte router is een klusje
  • Het instellen op je router kan best lastig, zeker zonder enige kennis