Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is jouw eigen adres maar dan online. Het is de manier om websites te kunnen bekijken. Jouw IP-adres wordt geregistreerd waardoor de website die je bezoekt een seintje krijgt dat het de content kan laden. Je kunt je IP-adres zien als een postadres. Jij stuurt jouw IP-adres (automatisch) naar een site, deze site stuurt zijn IP-adres terug. Zo kun je een serie bekijken, content lezen, downloaden en streamen.

Wanneer je op een website komt en iets wilt downloaden, dan moet de site wel weten waar het downloadpakketje naar toe gestuurd moet worden. Door middel van je IP-adres weet de website waar het heen moet en kun jij het gedownloade bestand uitpakken.

Jouw online adres is zichtbaar!

Jouw IP-adres zorgt er wel voor dat je zichtbaar bent. Je bent te traceren, want je IP-adres hangt samen aan je locatie. Misschien niet voor alle websites tot aan de meter nauwkeurig, maar het geeft wel een heel nauwkeurig beeld van waar jij je bevindt.

Lees ook ‘Wie kan zien welke sites ik bezoek? of Wat is mijn IP-adres en locatie?

Daarnaast weet jouw internetprovider alles. Jouw IP-adres is bij hun namelijk gekoppeld aan je eigen gegevens zoals naam, adres, etc. Wist je dat sommige overheidsinstellingen en de politie deze gegevens mogen opvragen? Onzichtbaar zijn online is dus niet mogelijk met je eigen IP-adres.

Kan ik onzichtbaar worden online?

Onzichtbaar worden online is zeker mogelijk. Je hebt hier een VPN-verbinding voor nodig. Wat is een VPN? Deze verbinding zorgt er namelijk voor dat jij vanaf een externe server, ergens ter wereld, een ander IP-adres krijgt. Dit is niet gekoppeld aan jouw persoonlijke gegevens en daardoor dus anoniem.

Lees ook ‘Hoe verander ik mijn IP-adres? en Hoe verberg ik mijn IP-adres?’

Nog een groot voordeel van zo’n VPN-verbinding: de geografische blokkade wordt opgeheven. Omdat de servers van een VPN-verbinding over de hele wereld geplaatst zijn, kun je dus altijd vanaf een andere server op het internet. Door deze blokkade te omzeilen, kun je in ene gebruik maken van Netflix in Amerika!

Kies een provider die bij je past

Het is belangrijk, wanneer je een VPN-verbinding wilt, dat je een provider kiest die past bij wat je wilt. Een aantal van de beste VPN providers hebben wij vast voor je uitgelicht:

• GooseVPN: een provider van Nederlandse bodem: veilig en een goede snelheid!
  • NordVPN: een zeer stabiele en goede snelle VPN services wereldwijd toeganklijk.
  • ExpressVPN: deze provider staat bekend om zijn snelheid en het gemak voor de gebruiker.