Nieuws

Grootschalig aftappen internet straks realiteit

Koen

Het grootschalig aftappen van internetverbindingen, een zogenaamd ‘sleepnet’, is straks mogelijk realiteit. En dat ondanks een meerderheid van de Nederlanders in 2018 tegen de ‘sleepwet’ stemde.

Binnenkort wordt het technisch mogelijk om communicatie via internetkabels te monitoren, blijkt uit informatie tussen toezichthouders TIB, CTIVD en gesprekken met betrokkenen. Zo meldt de Volkskrant.

Met name bij internetverbindingen die zijn aangesloten op omvangrijke glasvezelnetwerken zou het technisch mogelijk zijn om veel informatie af te tappen.

Miljoenen Nederlanders

De angst bestaat dat de data grote aantallen Nederlanders kan worden opgeslagen en dat datainterceptie niet op buurt- of wijkniveau plaatsvindt, maar regio-overstijgend is is.

Volgens de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden hebben er in 2021 intercepties plaatsgevonden die betrekking hadden op miljoenen Nederlanders.

Meer privacy met een VPN

Door een VPN te gebruiken, wordt het een stuk lastiger voor overheden en organisaties om jouw internetverkeer te monitoren.

Door verbinding te maken met een VPN-server wordt je dataverkeer altijd door een versleutelde tunnel verstuurd. Bovendien krijg je een ander IP-adres toegewezen, die niet is gelinkt aan jouw internetserviceprovider.

Kijk op VPN.nl voor een overzicht van de beste VPN’s.

Geen reacties

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.