Er zijn tegenwoordig meer dan 300 VPN’s die je kunt downloaden via de Google Play Store, Apple Store of Windows Store. Miljoenen mensen wereldwijd maken daar gretig gebruik van, bijvoorbeeld om hun privacy te beschermen of om geografische restricties te omzeilen.
Helaas is een groot deel van de VPN applicaties niet te vertrouwen. Met name bij de gratis VPN’s zit er veel rommel tussen.
CSIRO, Data61, UNSW, ICSI en de Berkeley Universiteit in de Verenigde Staten deden onderzoek naar de veiligheid van 283 VPN apps.
Aan de hand hiervan noemen we 5 gevaren die je ervan moeten weerhouden om een gratis VPN te downloaden.
1. Ze houden gegevens van je bij
Privacy is een punt waarop een VPN moet excelleren. Je moet het idee krijgen dat jouw internetactviteiten zo anoniem mogelijk zijn, zodra je een VPN ingeschakeld.
Helaas zijn er genoeg gratis VPN apps voor Android en iOS die bepaalde gegevens van je bijhouden, zoals je werkelijke IP-adres en de websites die je bezoekt. Hiermee kan er een bepaald profiel worden opgebouwd en kunnen vervolgens gerichte advertenties naar je worden gestuurd. Logs kunnen ook worden doorverkocht aan derden.
Dit is allesbehalve wat je wenst bij een VPN.
Opvallend: twee populaire gratis VPN apps, Flash Free VPN en Betternet, die samen meer dan 6 miljoen installaties hebben, bleken het hoogste aantal ingebouwde embedded tracking libraries te bevatten. Liever vermijd je deze diensten dus als je privacy je lief is.
Tip
Voor een veilige, anonieme verbinding raden we je aan om te kiezen voor een betaalde VPN-provider. Dit kan al voor ongeveer 2 euro per maand bij een 2- of 3-jarig abonnement. Check dit hier.
2. Ze bevatten adware, malware of spyware
Uit het onderzoek blijkt verder dat een groot aantal gratis VPN’s adware, virussen (malware) of spyware hebben of hieraan worden gelieerd. In het ergste geval krijgt iemand anders volledige controle over je apparaat.
Binnen het onderzoek kregen de onderzochte apps een zogenaamde antivirus beoordeling (AV-ranking).
Dit bleken de vijf slechtst beoordeelde apps als het aankomt op spyware, adware of malware:
- OkVpn
- EasyVpn
- SuperVPN
- Betternet
- CrossVpn
Liever niet downloaden dus.
3. Ze vertragen je internetverbinding
Veel gratis VPN-services hebben een ingebouwd limiet als het gaat om snelheid. Je kunt dan niet de volledige snelheid van je internetverbinding gebruiken voor streamen of downloaden.
Soms gaat dit nog een stapje verder. Zo zijn er gratis VPN-diensten die de bandbreedte van je internetverbinding ter beschikking stellen aan derden, bijvoorbeeld door bestanden te delen via een P2P-netwerk.
Er zijn ook gevallen bekend van VPN-apps die je batterijverbruik van je telefoon sterk doen verhogen.
4. Ze beperken je dataverbruik
Bij de meeste gratis VPN’s kun je niet onbeperkt data verbruiken. Meestal krijg je, net als bij een telefoonabonnement, een datalimiet. Je kunt dan bijvoorbeeld maar 10 GB per maand of 500MB per dag aan internetdata via de VPN dienst laten lopen.
Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast door:
- TunnelBear
- Hotspot Shield
- Hide.me
Hoewel dit niet direct een ‘gevaar’ is, is het wel hinderlijk. Zeker als je een VPN nodig hebt om wat grotere bestanden te gamen, te downloaden of een filmpje te bekijken.
5. Ze zitten vol met reclame
Gratis VPN’s moeten linksom of rechtsom toch aan hun centjes komen om winst te maken. Daarom staan ze soms vol met advertenties.
Hoewel het tonen van advertenties an sich niet perse schadelijk is, zie je vaak dat dat gratis VPN’s niet erg kritisch kijken naar de adverteerders met wie ze in zee gaan.
Met andere woorden: de kans is aanwezig dat er onveilige advertenties worden getoond, waarbij je na het (per ongeluk) klikken wordt doorgestuurd naar een malafide website of app. De kans dat je slachtoffer wordt van phishing of spoofing is daardoor aanwezig.
Wil je perse een gratis VPN?
Wil je ondanks onze waarschuwingen alsnog een gratis VPN? Maak dan in elk geval gebruik van een betrouwbare service, zoals:
- ProtonVPN
- Hide.me
- Windscribe
Check ons volledige overzicht van gratis providers op VPN.nl