NordVPN

Review 2021

Bijgewerkt op dec, 2020


 • Gemakkelijke interface

 • Zeer veilig

 • Relaltief duur bij korte abonnementen

9.2

VPN Score

Snelheid
9
Gemak
9
Veiligheid
10
Servers
8

Specificaties NordVPN

Eindcijfer:

9.2


Opties:

Netflix, HBO, AmazonPrime


Gelijktijdige verbindingen:

6


Torrents:

1


Besturingssystemen:

Windows, Mac, iOS, Android, Linux


Protocollen:

OpenVPN, L2TP/IPsec, SSTP, IKEv2, PPTP


Logbeleid:

Geen logs


Aantal servers:

5000+ in 60+ landen


Vanafprijs:

3.63


Geld-terug-garantie:

30 dagen geld terug

NordVPN

NordVPN review 2020

Als je op zoek bent naar een VPN service waarbij je privacy absoluut gewaarborgd is, komt NordVPN zeker in aanmerking. Deze provider biedt alle mogelijkheden om op een veilige en anonieme manier van internet gebruik te maken. Er worden geen logs bijgehouden en er is zelfs geen verplichting om persoonlijke gegevens achter te laten bij het aanmaken van een account. Daarnaast is NordVPN een gebruiksvriendelijke service met een wereldwijde dekking. In deze NordVPN review gaan we dieper in op het aanbod van deze provider zodat je kunt ontdekken of de service bij je past.

In deze NordVPN review 2020 belichten we de volgende factoren:

 • De mogelijkheden van NordVPN
 • Het gebruiksgemak van NordVPN
 • De veiligheid van NordVPN
 • De mogelijkheden met betrekking tot het maken van dubbele verbindingen met NordVPN
 • De mogelijkheden met betrekking tot torrenting met NordVPN
 • De snelheid van NordVPN
 • De prijsstelling van NordVPN
 • De voor- en nadelen van NordVPN
 • De specificaties van NordVPN op een rijtje
 • De eindconclusie: is NordVPN een interessante optie voor je?

De mogelijkheden van NordVPN

NordVPN valt onder Tefinkom & CO en is een van de marktleiders op VPN gebied. Zoals aangegeven, kun je op iedere plek ter wereld gebruik maken van NordVPN. De provider is sinds 2008 actief en heeft de beschikking over zo’n 5000 servers verdeeld over 62 landen. De laatste jaren zijn er een groot aantal servers bijgekomen. De meeste hiervan staan in Europa, maar ook in andere werelddelen heb je een uitstekende dekking. Het grote aantal beschikbare servers biedt je uiteraard ook de mogelijkheid om geografisch geblokkeerde content uit verschillende landen te bekijken.  

nordvpn-beginscherm-zonder-beveiligde-verbinding

De mogelijkheid om Amerikaanse Netflix te kijken, is voor veel mensen een belangrijke factor bij het kiezen van een virtual private network account. Onze ervaring is dat dit met een NordVPN account geen probleem is. Met behulp van deze provider kun je op een eenvoudige wijze de VPN blokkades van Netflix omzeilen. Op de website van NordVPN vind je zelfs een actueel overzicht uit welke servers je kunt kiezen om te kijken naar het Netflix aanbod van een specifiek land.       

nordvpn-kies-een-land-voor-vpn-verbinding

De mogelijk om gebruik te maken van een dedicated IP adres past volledig in het beleid van NordVPN. Je hebt dan naar de buitenwereld toe de beschikking over een vast IP adres, ondanks dat je gebruik maakt van een VPN service. Dit kan een vereiste zijn bij het verschaffen van toegang tot diverse kantoorapplicaties. Daarnaast verklein je met een dedicated IP adres de kans dat een streamingdienst als Netflix jouw IP adres zal blokkeren. Dit komt omdat het voor externe partijen niet opvalt dat je gebruik maakt van een VPN dienst. Je betaalt hier natuurlijk wel extra voor. De kosten zijn bij NordVPN aan de hoge kant. De provider rekent hier op jaarbasis maar liefst $70voor.

Gebruiksgemak van NordVPN

NordVPN heeft software ontwikkeld voor de meest bekende besturingssystemen als Windows, MacOS, iOS (iPhone & iPad) en Android. Zowel het installeren als het gebruik van de programmering is zeer eenvoudig. Er wordt gebruik gemaakt van de Smart Play Technologie, een veelzeggende naam die volledig past bij het gebruiksvriendelijke karakter van het systeem. Na het installeren van de software, kun je op een eenvoudige manier aangeven van welke server je wilt gebruiken. Je kunt in een oogopslag zien hoe zwaar een server belast wordt en wat de ping (snelheid) is van deze server.   

nordvpn-overzichscherm-verbonden-met-nederlands-vpn-ip

Tevens is het goed te vermelden dat de service van NordVPN bekend staat om de veelzijdige keuzemogelijkheden in functionaliteiten die betrekking hebben op het veilig en anoniem gebruik van het internet. NordVPN gaat hier veel verder in dan andere diensten. De belangrijkste mogelijkheden zijn:

 • Het automatisch opstarten van de VPN bij het inschakelen van je device;
 • Het in- en uitschakelen van een kill-switch, ter voorkoming dat gevoelige data (onversleuteld en via jouw persoonlijke IP adres) toch via een reguliere internetverbinding wordt verspreid; 
 • Het in- en uitschakelen van een cyber check; om de veiligheid van de programmering te waarborgen. Met deze functionaliteit voorkom je dat je ongevraagd wordt benaderd met advertenties, malware, phishing mails of andere bedreigingen; 
 • De instelmogelijkheid waarmee je kunt aangeven of je computer zichtbaar is voor andere mensen in je computernetwerk. 

De provider biedt verder nog mogelijkheden om te switchen tussen het UDP en het TCP protocol. Daarnaast kun je ook gebruik maken van obfuscated servers. Deze servers staan op locaties waar men virtual private networks proberen te weren, zoals in een land als China het geval is. 

NordVPN biedt ook een chrome VPN extentie en een Firefox addon waarmee je het volledige surfgedrag via een VPN server kunt laten verlopen. Deze browser functionaliteiten werken perfect als je in het buitenland een Nederlandse uitzending wilt bekijken. We hebben zeer goede ervaringen met deze functionaliteit. 

De server biedt de mogelijkheden om gebruik te maken van routers die een openVPN cliënt optie hebben. Het grote voordeel hiervan is dat al je apparatuur via een VPN connectie verbinding maakt met het internet. Het is zeker niet noodzakelijk om technisch onderlegd te zijn om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Op de website van NordVPN tref je diverse duidelijke handleidingen hiervoor aan. 

De veiligheid van het gebruik van deze server

Zoals je ongetwijfeld al uit onze bovenstaande bevindingen hebt begrepen, is NordVPN vooral onderscheidend op het gebied van het veilig en anoniem gebruik maken van het internet. De zeer betrouwbare software is dusdanig “waterdicht gemaakt” dat het voor hackers of andere kwaadwillenden echt onmogelijk is om bij je data te komen. Daarnaast zijn de eerder genoemde functionaliteiten als de automatische opstart van de service, de kill-switch, de cyber check en de zichtbaarheid voor andere mensen in jouw netwerk belangrijke elementen die de veiligheid ten goede komen.

NordVPN heeft een zero logging policy. Een digitale log geeft immers inzicht in het verleden met betrekking tot internetgebruik (zoals het gebruik van data, websitebezoek en downloadgedrag). Bij het registreren voor een account hoef je alleen maar een gebruikersnaam en een wachtwoord aan te maken. Je kosten voor je abonnement kun je zelfs met Bitcoins betalen, zodat je ook op dat vlak volledig anoniem zou kunnen blijven.  

NordVPN heeft een hoofdkantoor in Panama. Door deze strategische locatie valt deze provider buiten de juridische afspraken met betrekking tot het verstrekken van gegevens die van toepassing zijn in Europa en de Verenigde Staten. Hierdoor hoeft de gebruiker geen vrees te hebben dat de gegevens “verplicht” moeten worden verstrekt aan derden.               

Met betrekking tot de techniek en de encryptie (versleuteling van data) zit de gebruiker duidelijk goed bij NordVPN. De programmering is beschikbaar op alle servers met 2048 bit SSL encryptie. Hiermee gaat deze provider duidelijk een stap verder dan andere providers. 

Daarnaast is NordVPN zeer kritisch in de keuze met betrekking tot het gebruik van veilige protocollen. De provider is dan ook gestopt met het aanbieden van het PPTP en het L2TP/IPSec protocol omdat deze opties verouderd zijn en niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen van NordVPN. OpenVPN is de standaard keuze voor Windows en MacOS, IKEv2/IPSec is de standaard optie voor iOS (iPhone & iPad) en Android.   

nordvpn-instellingen-overzicht

Gebruik van dubbele verbindingen

Een andere mogelijkheid waarmee NordVPN op privacy gebied onderscheidend is ten opzichte van andere aanbieders, is de optie om gebruik te maken van dubbele VPN verbindingen en verbindingen over TOR. Een TOR netwerk wordt ook wel “een union netwerk” genoemd. Als je kiest voor deze optie, zal de server gebruik maken van dit netwerk, zodat je de beschikking hebt over een dubbel netwerk. Dit gaat weliswaar ten koste van de snelheid van het dataverkeer (een union netwerk is immers langzamer dan normaal internetverkeer), maar het gebruik van deze twee anonieme netwerken, zorgt wel voor een extra beveiliging met betrekking tot herkenbaarheid. Als één netwerk onverwachts zou uitvallen, blijft je identiteit onzichtbaar voor de buitenwereld. 

nordvpn-verbinden-met-double-vpn-p2p-netwerk-of-dedicated-ip

Het gebruik van een dubbele VPN verbinding heeft ongeveer een vergelijkbaar principe. Het dataverkeer gaat in dat geval via twee servers, zodat het voor buitenstaanders nog lastiger te volgen is. Dit is een duidelijk snellere optie dan het gebruik van een TOR netwerk. In de praktijk (met betrekking tot de snelheid van het systeem) merk je nauwelijks dat je voor deze optie gekozen hebt.     

Mogelijkheden met betrekking tot torrenting met NordVPN

Het is geen probleem om NordVPN te gebruiken als je wilt downloaden met behulp van het bittorent protocol. Deze optie past uiteraard uitstekend binnen het beleid van de provider. Met torrents kun je immers niet alleen het downloaden van bestanden versnellen omdat je hierbij gebruik maakt van andere computernetwerken, maar ook omdat je dit anoniem kunt doen. Je IP-adres blijft hierbij verborgen voor andere partijen. Dit krijgt steeds meer waarde gezien het feit dat er vaker dan ooit (download) boetes worden uitgedeeld voor het illegaal downloaden van content. Om deze boetes te kunnen opleggen, zal je IP adres worden geregistreerd. 

Hetzelfde is van toepassing voor mensen die van Popcorn Time gebruik maken om films te streamen. Ook bij deze optie is het zeer belangrijk om een VPN verbinding te gebruiken om boetes te voorkomen. NordVPN ondersteunt zelfs Socks5, een proxy die veel gebruikt kan worden in torrent clients. Ook deze opties zijn volledig anoniem te gebruiken.    

De snelheid van NordVPN

De snelheid van NordVPN is prima te noemen. Alle metingen die zijn gedaan (streamen, uploaden, downloaden) lieten een positief resultaat zien en doen niets onder voor andere providers. Uiteraard zijn er diverse factoren (zoals afstanden tot de server, de internetsnelheid en de intensiteit van het server-gebruik) van invloed op de resultaten van de metingen waardoor iedere meting uiteraard een ander resultaat liet zien, maar in iedere situatie was de uitkomst echt goed te noemen. 

NordVPN kiest automatisch de snelste server om mee te verbinden. Door het grote aantal beschikbare servers heb je eigenlijk altijd een snelle verbinding. Daarnaast is het goed te weten dat de verbinding zeer stabiel is. Gedurende de diverse tests is lang en intensief gebruik gemaakt van de verbinding, zonder dat deze verbroken werd. Ook in dit opzicht is dit dus een betrouwbare provider. 

Prijsstelling van NordVPN

De prijsstelling van NordVPN is zeer acceptabel te noemen. Het kan als nadeel worden ervaren dat je “slechts” 6 gelijktijdige connecties kunt maken met 1 account, maar of dit voor jou van toepassing is hangt af van je gebruiksbehoefte. 

De provider biedt een keuze uit vier abonnement opties, waaraan een maandprijs is gekoppeld:

 • Een maandabonnement → $11,95 per maand;
 • Een jaarabonnement → $6,99 per maand;
 • Een abonnement voor twee jaar →$3,71 per maand;

De provider vraagt geen persoonlijke gegevens bij het afsluiten van een abonnement. Je hoeft geen telefoonnummer of adres achter te laten. Je moet wel vooraf betalen om van de dienst gebruik te kunnen maken. Als je geen gebruik maakt van cryptocurrencies zoals Bitcoins, zul je uiteraard wel wat meer persoonlijke gegevens moeten verstrekken omdat dit een vereiste is bij het doen van reguliere online betalingen.  

NordVPN biedt een lange proefperiode aan. Als je binnen 30 dagen de conclusie trekt dat de diensten van deze provider toch niets voor je blijkt te zijn, krijg je direct je geld terug, zonder dat je moet verklaren wat je beweegredenen zijn. Ook het opzeggen van een abonnement gaat heel eenvoudig. Dit kun je op een gemakkelijke wijze doen als je ingelogd bent op de website van NordVPN. 

Deze site is voor het grootste gedeelte in het Nederlands weergegeven en heeft een overzichtelijke uitstraling. Je vindt hier alle essentiële informatie op een eenvoudige wijze terug. Onder het kopje “dashboard” vind je de gegevens die betrekking hebben op jouw account. Onder de kopjes “downloads” en “change password” vind je de mogelijkheden om het account te beheren. De servicedesk is 24/7 bereikbaar om je op een uitstekende manier te helpen, maar de voertaal van deze dienst is wel Engels.  

nordvpn-meest-recent-gebruikte-vpn-netwerken

Voor- en nadelen NordVPN

Als we NordVPN vergelijken met andere aanbieders, kunnen we een aantal voor- en nadelen benoemen. Uiteraard is het goed om te beseffen dat deze voor- en nadelen een subjectief karakter hebben en voor iedere gebruiker anders kunnen zijn. We hebben gekozen om de drie belangrijkste voordelen en drie belangrijkste nadelen voor je op een rijtje te zetten om een beeld te schetsen van deze aanbieder: 

Voordelen gebruik NordVPN:

 • Voldoet volledig aan alle veiligheidsnormen;
 • Zeer gebruiksvriendelijke software;
 • Ruime keuzemogelijkheid in functionaliteiten.

Nadelen gebruik NordVPN:

 • Relatief duur bij kortdurende contracten;
 • Mogelijkheid om tegelijkertijd van 6 verbindingen tegelijk gebruik te maken op 1 account;
 • Engelstalige service desk.

Specificaties van NordVPN

 • Software: Windows, MacOS, iOS (iPhone & iPad) en Android;
 • Protocollen: OpenVPN, IKEv2/IPSec;
 • Aantal landen waar servers beschikbaar zijn: 62;
 • Aantal beschikbare server locaties: 5000+;
 • Gelijktijdige verbindingen: 6;
 • Torrents: ja;
 • Netflix: ja;
 • Logs: Nee
 • Prijs: vanaf $3,71 per maand;
 • Niet goed geld terug periode: 30 dagen.

De eindconclusie: is NordVPN een interessante optie voor je?

Dat NordVPN een van de marktleiders is op VPN gebied, kunnen we volledig begrijpen. Onze ervaring met deze service is goed. De provider heeft zich zeker bewezen als betrouwbare en snelle VPN provider. NordVPN heeft een keurige prijsstelling, mits je voor een langer contract kiest. De prijs-kwaliteitsverhouding van deze provider ligt echter ver boven het gemiddelde. Als je veilig en anoniem gebruik wil maken van internet, kunnen we deze provider zeker aanraden! NordVPN voldoet aan de strengste voorwaarden op dit gebied en is in dit opzicht absoluut toonaangevend. Ook op andere punten scoort NordVPN prima. De provider heeft een grote hoeveelheid servers en de verbindingen zijn stabiel en betrouwbaar. Als je een provider zoekt om Amerikaanse Netflix te kijken, is NordVPN een prima keuze. De software heeft een gebruiksvriendelijk karakter en biedt zeer veel keuzemogelijkheden. Het is wel goed om te beseffen dat je van zes connecties tegelijk gebruik kunt maken, maar in de praktijk is dit voor veel gebruikers zeker géén no-go. Door onze positieve ervaring met deze provider verbaast het ons niet dat steeds meer mensen de keuze maken voor deze dienst. Als je kiest voor NordVPN maak je letterlijk een veilige keuze.  

11 comments

 1. ARIE JAN DE LINT

  Zal allemaal best wel waar zijn wat jullie schrijven maar hoe weet ik of het ook werkt waar ik woon.
  Canoa Quebrada, Aracati, Ceará, Brazil.
  Ik ontving NOS en NPO maar zijn sinds kort uitgevallen. Alleen de vermaledijde reclames blijven wel zichtbaar. Stom gedoe.
  Ik heb reeds verschillende mogelijkheden onderzocht maar zonder resultaat.
  Ik kan wel Netflix, CNN, BBC, RAI, ARD enz. ontvangen zonder problemen, dus waarom de NOD en NPO niet meer?
  Dus alvorens weer door de molen te gaan om mij te abonneren graag eerst advies of het ook zn heeft.
  MvG
  Arie J de Lint

  1. VPN.nl

   Beste Arie Jan,

   NordVPN is werkend in Brazilie. In Brazilie kunt u bij NordVPN een Nederlandse server selecteren waardoor u via een VPN NPO kan kijken.

   Mocht het niet werken zoals u verwacht, dan wijs ik u graag op uw geld terug garantie bij NordVPN.

   Met vriendelijke gr,

   Sven van VPN.nl

 2. La Fors

  Hoe kan ik normaal verbonden worden met site die vragen om een mening?
  wanneer ik bijvoorbeeld een enquête wil invullen van Radar, dan moet eerst Nordvpn uitschakelen om vervolgens de enquête in te kunnen vullen.
  als dan vergeet om vpn weer in te schakelen dan surf ik weer onbeschermd.
  dit moet ook vaak doen op andere sites. Waarom?

  1. VPN.nl

   Beste,

   Kan het zijn dat je de cookieinstellingen niet goed hebt staan?

   Gr,

   Sven van VPN.nl

 3. Kees

  Zijn alle servers die jullie aanbevelen ook voor China ??? of moet ik hier een chinese server gebruiken houdt rekening mee dat china en hoop blokkeerd.
  Kees
  ps tot nu toe bedankt voor je hulp.

  1. VPN.nl

   Hallo Kees, je kunt in china de VPN servers gebruiken die wij aanbevelen. Zelf vind ik ExpressVPN en NordVPN erg fijn werken!

   Gr,

   Sven van VPN.nl

 4. La Fors

  Hoi Sven,
  Ik heb “Sites toestaan cookiegegevens op te slaan en te lezen (aanbevolen)” > aan staan.
  En “indirecte cookies blokkeren” aan staan.
  De rest staat op standaard.
  Gr. Paul

 5. La Fors

  Het heeft vooral te maken met searching (door verbinden naar bijvoorbeeld yahoo:

 6. Barry van dijk

  Ik heb nog geen VPN. Maar binnenkort ga ik naar China op vakantie. Nu wil ik daar graag Facebook, insta, WhatsApp enzo gebruiken. Wat kan ik het beste gebruiken dan?

  1. VPN.nl

   Hallo Barry,

   NordVPN is daar erg goed voor hoor!

   Sven van VPN.NL

 7. max sluimer

  mijn email werkt niet als ik vpn aan heb staan ??? hoe kan dat ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten