waar staat vpn voor

Waar staat VPN voor?

Wat is een VPN, waar staat VPN voor? Als je nog niet zo bekend bent met VPN en het gebruik ervan, wil je wellicht weten waar VPN voor staat. De afkorting kan op meerdere manieren uitgelegd worden. De Nederlandse vertaling is doorgaans ‘Virtueel Privé Netwerk’. In het Engels wordt hier ‘Virtual Private Network’ bedoeld. Beide vertalingen zijn gangbaar.

Het gaat om een kunstmatig ingesteld netwerk dat volledig privé is. Anderen kunnen jouw data niet zien of stelen. Je geografische locatie is ook niet zichtbaar, zodat je geografische blokkades eenvoudig omzeilt.

Toepassingen van VPN

VPN wordt door steeds meer consumenten gebruikt omdat het veel voordelen biedt. Zo surf je met behulp van een VPN veiliger en kun je meer van het internet zien dan zonder VPN. Met een VPN zijn je gegevens altijd beveiligd, ook als je bijvoorbeeld een openbaar Wifi-netwerk gebruikt.

Daarnaast kun je eenvoudig buitenlandse websites en streamingdiensten bezoeken. Een Amerikaans account van Netflix is bijvoorbeeld niet toegankelijk zonder VPN, maar met VPN wel. Omgekeerd werkt het ook. In het buitenland heb je met een VPN gewoon toegang tot Nederlandse streamingdiensten, zoals Ziggo of NPOstart. Dit heeft alles te maken met de hierboven genoemde geografische blokkades.

Als een applicatie ziet dat jij surft vanuit een ander land, word je automatisch geblokkeerd. Omdat je locatie handmatig in te stellen is met gebruik van een VPN, kun je elke applicatie doen geloven dat je vanuit een ander land verbinding maakt. Als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de Amerikaanse Netflix-variant, verbind je vanuit een Amerikaanse server.

Eenvoudig gebruik maken van VPN

Diverse aanbieders van VPN’s hebben het voor consumenten eenvoudig gemaakt een VPN te gebruiken. Met een kant-en-klare app op je laptop, tablet of telefoon kun je met één druk op de knop je VPN aan of uit zetten.

Diverse aanbieders geven zelfs de mogelijkheden specifieke VPN’s te gebruiken, zodat je bijvoorbeeld een goede verbinding hebt met een Amerikaanse of Chinese applicatie. Als je als consument gebruik wilt gaan maken van een VPN zonder hier veel ervaring mee te hebben, is het aan te raden een abonnement af te sluiten bij een provider. Je kunt dan altijd bij de klantenservice terecht als je vragen hebt. Lees de beste VPN providers die wij voor je op een rij hebben gezet.