HMA VPN


VPN.nl score


7.4

Gebruikersscore


7.5

HMA heeft prettige, Nederlandstalige applicaties op Windows, iOS en Android. De VPN-dienst heeft één belangrijk speerpunt ten opzichte van andere providers, namelijk een enorme keuze uit servers. In nagenoeg ieder land heeft de dienst een VPN-server. Handig! We vinden alleen dat de klantenservice slecht bereikbaar is en traag reageert. Dat kan veel beter wat ons betreft.

Pluspunten

 • Fijne apps in gebruik
 • In bijna ieder land een VPN-server
 • Communicatie in het Nederlands
 • Zeer geschikt voor snelle downloads
 • Perfect voor gaming (lage ping)
 • Zakelijke abonnementen

Minpunten

 • Activatie account is erg rommelig
 • Matige klantenservice zonder live chat
 • Alleen ondersteuning voor OpenVPN
 • Locatie hoofdkantoor

€ 10,99

€ 2,99 p/m

"HMA is een interessante VPN-aanbieder voor mensen die graag gamen en van snelheid houden"

Bezoek HMA VPN
Koen

Review 2024

Laatst bijgewerkt op: 03-03-2022

Gebruiksgemak

Op het gebied van gebruiksgemak scoort HMA een 7,4

 • HideMyAss (HMA) VPN heeft een prettige en (deels) Nederlandse website en app
 • Jammer: de installatie en activatie van de VPN-dienst ging bepaald niet van een leien dakje
 • Er is geen live chat die je kan helpen bij problemen
 • De klantenservice reageert niet of erg traag
 • Er is ondersteuning voor 5 tot 10 verbindingen tegelijk

Installatie

HMA heeft een erg duidelijke website waarop je abonnementen, prijzen en informatie kunt vinden. Alles is bovendien in het Nederlands. Het was dan ook niet moeilijk om een account aan te maken en de software te downloaden op mijn PC, tablet en smartphone.

Vanaf dat moment ging het echter mis. Bij het inloggen in de app op Windows kreeg ik telkens de melding dat er een onbekende fout is opgetreden. Het bleek dat mijn abonnement niet was geactiveerd, terwijl mijn betaling via creditcard al wel was gedaan. Niet erg handig, want er was ook geen live chat die me hierbij direct kon helpen. Frustrerend.

Pas na circa 20 minuten werd mijn account plotseling geactiveerd en kon ik inloggen en de VPN activeren. Dit kan in mijn ogen een stuk sneller en beter. Ook op het vlak van communicatie.

Gebruik van de apps

Ik ben begonnen met het uittesten van de Windows-versie van de HMA app. Deze werkt erg prettig. De interface is duidelijk en volledig in het Nederlands. Je maakt erg gemakkelijk en snel verbinding.

Uniek is de knop in het hoofdscherm waarmee je het IP-adres kunt vernieuwen. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als je om wat voor reden niet direct toegang hebt tot een bepaalde website.

Ook de app op Android werkt naar behoren. De gebruikersinterface is erg professioneel en tegelijkertijd ook grappig in elkaar gezet (met de ezel).

Ondersteuning

HMA kun je op een onbeperkt aantal apparaten installeren. Echter staat de VPN-aanbieder maximaal 5 of 10 verbindingen tegelijk toe, afhankelijk van het type account dat je kiest. Uiteraard zijn simultane 10 verbindingen een stukje duurder.

Het mooie is verder dat je HMA op een groot aantal soorten apparaten kunt instellen, namelijk:

 • Windows, Linux en macOS apparaten
 • Smartphones en tablets van iOS en Android
 • Bepaalde routers van Asus, Linksys en Netgear
 • Apple en Android TV
 • PlayStation en Xbox

Goed geregeld.

HMA werkt gratis via een browserextensie in Google Chrome.

Betaalmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop je het abonnement van HMA kunt betalen, zoals PayPal, creditcard en iDEAL. Helaas is het niet mogelijk om in Bitcoin te betalen. Een optie die ik wel graag zie in het kader van anonimiteit.

Hopelijk breidt HMA haar betaalopties uit.

Klantenservice

De klantenservice van HMA is uitsluitend te bereiken via de mail. Ik had liever een live chat mogelijkheid gezien via de website.

Op het moment van schrijven van deze review (12-08-2021) wacht ik nog steeds op een reactie op mijn vraag. Jammer.

Privacy & veiligheid

Op het gebied van privacy en veiligheid scoort HMA een 6,5

 • Er worden door HMA geen logs bijgehouden die gelinkt kunnen worden aan je surfgedrag
 • Het hoofdkantoor van HMA zit in het Verenigd Koninkrijk, wat geen optimale locatie is qua privacy
 • Er zijn in het verleden één keer logbestanden gedeeld met derden
 • Een onafhankelijke audit heeft aangetoond dat de bescherming van HMA VPN dik in orde is

Logbeleid

In de privacy policy van Hide My Ass staat dat er geen logs worden bijgehouden van oorspronkelijke IP-adressen. Verder zijn er geen tijdstempels, DNS-query’s of browsergegevens die worden opgeslagen.

Het fijne is dat de mooie woorden van HMA zijn gecontroleerd door een beveiligingsbureau, genaamd VerSprite. Zij hebben het no-logging beleid geanalyseerd en een rapport opgesteld, waaruit blijkt dat de VPN-aanbieder is geslaagd voor privacy en veiligheid. Het jammere is dat dit rapport niet openbaar is gemaakt.  

Het enige wat HMA wel bijhoudt, zijn anonieme gebruikersgegevens, bijvoorbeeld wanneer de service in- en uit wordt geschakeld. Ook wordt pak en beet gemeten hoeveel gebruikers gemiddeld aan data verbruiken. We kunnen dus strikt genomen niet spreken van een echt 100 procent zero logs beleid. Als is dit wel ruim voldoende in onze ogen.

Locatie hoofdkantoor

HMA werd in 2005 opgericht in het Verenigd Koninkrijk en heeft hier nog steeds haar hoofdkantoor. Het bedrijf werd in 2016 definitief onderdeel van het cybersecurtiy bedrijf Avast. De provider was daarvoor kort in handen van de bekende gratis virusscanner AVG.

Het VK is niet bepaald een ideale locatie voor een VPN. Hoewel bedrijven in dit land zich moeten houden aan de GDPR (AVG) zijn VPN-aanbieders wel verplicht om mee te moeten als de rechter dit van hen eist.

Daarnaast is het VK onderdeel van de 5 eyes, waardoor gegevens van gebruikers in theorie kunnen worden gedeeld met inlichtingendiensten uit andere landen. Dit kan gelukkig alleen als er gegevens worden opgeslagen en de rechter deze gegevens uitdrukkelijk eist, bijvoorbeeld bij vermoedens van terrorisme.

Volgens Invisibler zou HMA in het verleden hebben meegewerkt met de autoriteiten in de VS. Zo zouden er logbestanden zijn overhandigd.

It appears that the FBI traced a hack into Sony back to an IP address owned by HMA and promptly got a UK court order, demanding logs from HMA an incident HMA dubbed the “LulzSec Fiasco” in a post on their blog on September 23rd, 2011.

Invisibler

Hoewel we absoluut tegen alle illegale activiteiten zijn, toont deze zaak aan dat HMA wel degelijk klantgegevens kan delen met derden.

Protocollen & encryptie

Hide My Ass werkt alleen met het OpenVPN protocol en OpenSSL 256 bit encryptie met algoritmes 3DES, AES 256 en RC5. Kortom, met de versleuteling is alles zeer goed geregeld.

Helaas wordt er geen ander protocol aangeboden, zoals IKEv2 dat op mobiele apparaten vaak prettiger en sneller werkt dan OpenVPN. Ook het relatief nieuwe protocol WireGuard wordt nog niet ondersteund.

Snelheid

Op het gebied van snelheid scoort HMA een 9,4

 • HMA is erg snel in de dagelijkse praktijk: de app start snel op en maakt snel een stabiele verbinding
 • De service van deze VPN is zeer geschikt voor downloaden, aangezien er hoge snelheden worden bereikt
 • Ook de ping is laag en daarmee ideaal voor games

Snelheid dagelijks gebruik

HMA is zeer snel bij dagelijks gebruik, bijvoorbeeld browsen of filmpjes kijken. Ik kon geen haperingen ontdekken. Websites en toepassingen worden snel geladen.

Er valt hier verder dus weinig op aan te merken.

Snelheid Nederlandse server

Ook behaalt HMA uitstekende snelheden via de snelheidstest van speedtest.net:

 PingDownloadenUploaden
Theoriesnelheid via mijn glazvezelverbindingn.v.t.100 Mbps100 Mbps
Nulmeting (zonder VPN)3 ms93,87 Mbps94,70 Mbps
Snelheid via Amerikaanse VPN-server3 ms96,03 Mbps90,92 Mbps

Snelheid Amerikaanse server

De snelheid via Amerikaanse VPN-server kon wel iets beter in mijn ogen, al blijft de ping nog laag genoeg voor multiplayer gaming. Ook de uploadsnelheid is dik in orde.

De snelheidsresultaten via de nulmeting:

Resultaten met HMA VPN ingeschakeld:

Mogelijkheden

Op het gebied van mogelijkheden scoort HMA een 7,9

 • HMA heeft in nagenoeg ieder land op de wereld een VPN-server staan: handig!
 • HMA is prima geschikt voor streaming en downloaden
 • De VPN-provider heeft een aantal goede veiligheidsfeatures
 • Er zijn speciale abonnementen voor zakelijke gebruikers
 • Indien gewenst kun je HMA zeven dagen lang gratis uittesten; op tijd opzeggen is dan wel belangrijk

Servers

Opvallend is dat HMA in vrijwel ieder land op de wereld een VPN-server aanbiedt. Dat kan erg handig zijn, bijvoorbeeld als je lokaal wilt zoeken of van een specifiek land een IP-adres wilt aannemen. Het kan ook in je voordeel werken als je bijvoorbeeld goedkopere prijzen zoekt voor vliegtickets, hotels of huurauto’s.

Volgens de website van Hide My Ass gaat het zelfs op 210 landen en 290 serverlocaties. In totaal gaat het om bijna 1.100 servers in totaal. Dik in orde.

Streaming en downloaden

NPO Start, Videoland en Ziggo Go werken uitstekend met deze VPN. Ook de Nederlandse Netflix en Disney+ werken prima.

Amazon Prime bleek helaas dan weer niet te werken, maar dat zien we bij meer VPN-diensten. Ook de Amerikaanse Netflix verleende geen toegang aan mij.

Positief is dat HMA VPN speciale P2P servers heeft die zijn geoptimaliseerd voor peer-to-peer bestandsoverdracht. Handig voor het downloaden van torrents.

Features

HMA beschikt over een aantal handige veiligheidsfeatures, zoals:

 • Een Kill switch
 • Split tunneling toepassing
 • Een scan voor wifidreigingen
 • Functie voor IP-adres regelmatig wisselen

Helaas ontbreekt de mogelijkheid tot een dedicated IP-adres.

Een voordeel is wel dat er een speciale zakelijke afdeling is met abonnementen op maat. Zo kost een account met 30 gelijktijdige verbindingen circa 26 euro per maand (augustus 2021).

Gratis proefperiode

Je kunt HMA zeven dagen gratis uittesten. Let wel op: je moet hiervoor wel eerst je betaalgegevens op geven. Zodra je deze zeven dagen hebt overschreden wordt er automatisch een jaarabonnement geactiveerd.

Gelukkig heb je na deze zeven dagen nog wel een niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen. Aan deze niet-goed-geld-garantie zijn wel wat eisen verbonden, bijvoorbeeld dat je niet meer dan 10 GB aan data hebt overgedragen via het netwerk en dat je niet meer dan 100 sessies hebt gedaan.

€ 10,99
€ 2,99 p/m

Alternatieven HMA VPN

€ 12,99 € 3,09
€ 10,99 € 2,29
€ 9,60 € 1,90

5 reviews


 • elaine
  9

  9
  elaine

  perfect

  Reageer

 • bigpanda
  10

  10
  bigpanda

  ik ben zeer tevreden

  Reageer

 • Poolman
  8

  8
  Poolman

  erg tevreden top

  Reageer

 • Yookie
  2

  2
  Yookie

  Ingewikkeld

  Reageer

 • R. Van der Steeg
  10

  10
  R. Van der Steeg

  Goed, geen problemen

  Reageer

Geef je beoordeling